Turnip head pie / Torta testa di rapa

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Hello everyone!

Yes, you got it right: turnip head pie lol 😂 I used turnip for the first time in this recipe and immediately came to my mind the mental picture of a turnip head…sorry for the poor joke, I couldn’t help myself! 😁

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For this pie I used white turnip, radicchio, potatoes, sweet potatoes and tofu. It’s a spicy single course, I’ve enjoyed it a lot, hope you’ll try it!

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Ingredients (for a 28 cm diameter mold):

1 white turnip (430 gr)

155 gr radicchio (130 gr cleaned weight)

430 gr potatoes (310 gr peeled weight)

660 gr sweet potato (570 gr peeled weight)

125 gr tofu

135 gr red onion

1 garlic clove

1/2 red habanero pepper

Extra virgin olive oil

Umeboshi vinegar

Ground dried oregano, thyme, rosemary and sage

Corn breading

Poppy seeds

Method:

Peel the turnip, cut and slice it.

Peel, dice and steam potatoes and sweet potatoes, then mash them.

Crumble the tofu with your hands.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion, garlic and pepper (I remove most of the seeds) and stir-fry.

Add the turnip, cover, lower the flame and cook for about 15′. Now add the shredded radicchio, cover again and cook for about 10′ more.

Add crumbled tofu, mashed potatoes and sweet potatoes. Pour some oil and umeboshi vinegar, sprinkle some herbs and sauté.

Let the mixture cool down before moving it into the mold.

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Sprinkle some corn breading and poppy seeds, pour a drizzle of oil.

Cook in preheated oven to 190* for about 30′ + 3′ on grill function.

Let it cool down before serving.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Si, avete capito bene: torta testa di rapa ahah 😂 Ho usato la rapa per la prima volta in questa ricetta e mi si è immediatamente dipinta davanti l’immagine di una testa di rapa, perdonate la battuta squallida, non potevo trattenermi! 😁

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Per questo sformato ho usato rapa bianca, radicchio, patate, batata e tofu. È un piatto unico speziato, a me è piaciuto un sacco, spero lo proviate!

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Ingredienti (per uno stampo da 28 cm di diametro):

1 rapa bianca (430 gr)

155 gr radicchio (130 gr peso pulito)

430 gr patate (310 gr peso pelate)

660 gr batata (570 gr peso pelate)

125 gr tofu

135 gr cipolla rossa

1 spicchio d’aglio

1/2 peperoncino habanero rosso

Olio evo

Acidulato di umeboshi

Trito secco di origano, timo, rosmarino e salvia

Panatura di mais

Semi di papavero

Procedimento:

Pelate la rapa, tagliatela e affettatela.

Pelate, fate a dadini e cuocete a vapore patate e batata, poi schiacciatele.

Sbriciolate il tofu con le mani.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete cipolla, aglio e peperoncino (io tolgo quasi tutti i semi) tritati e soffriggete.

Aggiungete la rapa, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 15′. Ora aggiungete il radicchio a striscioline, coprite di nuovo e cuocete per circa altri 10′.

Aggiungete tofu sbriciolato, patate e batata schiacciate. Versate un po’ d’olio e di acidulato, spolverate con gli aromi e saltate.

Lasciate raffreddare il composto prima di trasferirlo nello stampo.

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Spolverate con panatura di mais e semi di papavero, versate un filo d’olio.

Cuocete in forno preriscaldato a 190* per circa 30′ + 3′ di funzione grill.

Lasciate raffreddare prima di servire.

Buon appetito!

 

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