Cumin eggplant croquettes / Crocchette di melanzane al cumino

Hi everyone!

Here’s something I’ve enjoyed a lot, hope you’ll like it too!!

You can choose how to cook these croquettes: I’ve baked a part and fried an other part, personally I’ve preferred the baked ones but it’s up to you!

Ingredients (for about 34 croquettes):

2 medium-sized eggplants (about 710 gr uncleaned)

1 Tropea red onion

2 garlic cloves

760 gr unpeeled potatoes

230 gr boiled cannellini beans

Ground dry herbs

2 tsp powder cumin

Fresh cilantro (love it!)

Gomasio

Extra virgin olive oil

Corn flour to coat

Method:

Chop onion and garlic and stir-fry in a pan with some extra virgin olive oil.

Clean and dice the eggplants then add them into the pan, pour a drizzle of water, cover and cook on a low flame until ready.

Peel the potatoes and slice them, then steam and mash them using a fork. Mash the beans too.

Add the mashed potatoes and the beans into the pan, sprinkle some herbs, add cumin, cilantro and gomasio then pour a drizzle of oil and sauté blending for a couple of minutes.

Let the mixture  cool down ( you can also store it in the fridge for an hour if you want, it will be easier making the balls), then wet your hands and make balls of it.

Roll the balls in the corn flour to coat them.

Now you can fry them in a pan with some oil or bake them to 180 °C  for about 15 minutes + 2 minutes on grill setting.

Enjoy!


Ciao a tutti!

Ecco qualcosa che mi è piaciuto davvero molto, spero vi sia gradito!!

Potete scegliere come cuocere queste crocchette: io una parte l’ho cotta in forno ed un’altra l’ho fritta, personalmente ho preferito quelle fatte al forno ma scegliete voi!

Ingredienti (per circa 34 crocchette):

2 melanzane medie (circa 710 gr da pulire)

1 cipolla di Tropea

2 spicchi d’aglio

760 gr patate da pelare

230 gr fagioli cannellini lessati

Aromi secchi tritati

2 cucchiaini di cumino in polvere

Coriandolo fresco (lo adoro!)

Gomasio

Olio evo

Farina di polenta taragna per panare (avevo questa ed ho provato, ci sta benissimo!)

Procedimento:

Triturate aglio e cipolla e soffriggete in padella con un pò di olio evo.

Pulite e fate a dadini le melanzane poi aggiungetele in padella, versate un filo d’acqua, coprite e cuocete a fiamma bassa finché non sono pronte.

Pelate le patate e fatele a fettine sottili, poi cuocete a vapore e schiacciatele con una forchetta. Schiacciate anche i fagioli.

Aggiungete la purea di patate ed i fagioli in padella, spolverate con gli aromi, aggiungete cumino, coriandolo e gomasio poi versate un filo d’olio e saltate mescolando per un paio di minuti.

Fate raffreddare il composto (potete anche metterlo in frigo per un’oretta se volete, renderà più semplice formare le crocchette), poi inumiditevi le mani e fatene delle polpette.

Impanatele nella farina taragna.

Ora potete friggerle in padella con un pò d’olio o cuocerle in forno a 180°C per circa 15 minuti + 2 minuti di grill.

Buon appetito!

Advertisements

One thought on “Cumin eggplant croquettes / Crocchette di melanzane al cumino

  1. Neanche le crocchette chez Valentina sono comuni…devono essere speciali, con più ingredienti abbinati perfettamente insieme alle spezie ed ai sapori..la creatività e la passione nelle ricette di Valentina è dappertutto…bravaaaaa😍

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s