Fig CocCocoa / CocCacao ai fichi

Hello everyone!

What do you think about dried figs, cocoa and coconut? If you like them you absolutely gotta try this cake!!

And what if I tell you that it’s not only gluten free vegan but also oil, sugar and yeast free??

I brought it at work a few days ago and my colleagues (they’re totally not-vegan!) devoured it!

It’s really good, wet and melting inside, it makes my breakfasts happier moments 🙂

I’m glad to share with you my recipe, hope you’ll like it!

Ingredients (for a 22 cm diameter cake mold):

130 gr rice flour

50 gr chickpea flour

30 gr cocoa powder

40 gr tapioca starch

50 gr grated dried coconut

2 tsp baking soda

300 gr dried figs

400 ml coconut milk

100 ml maple syrup

6 tsp lemon juice

Method:

Sift and blend all the powder ingredients in a bowl.

Cut each fig into 4 parts, then soak them in water for 10 minutes before adding them to the bowl.

Pour – stirring – milk and syrup.

Pre-heat the oven to 180 °C and, just when it’s ready, add the lemon juice to the mixture, quickly blend and pour it into your cake mold (I usually line it with parchment paper). Then put it into the oven.

The lemon juice will react with the baking soda:  this reaction replaces the yeast.

Bake for about 35/40 minutes (try the cake with a toothpick).

Enjoy!!!


Ciao a tutti!

Cosa ne pensate di fichi secchi, cacao e cocco? Se vi piacciono dovete assolutamente  provare questa torta!!

E se vi dicessi che non è solo vegan e senza glutine ma anche senza olio, zucchero e lievito??

L’ho portata al lavoro qualche giorno fa ed i miei colleghi (assolutamente non vegan!) l’hanno divorata!

E’ davvero buona, umida e fondente dentro, rende le mie colazioni momenti più felici! 🙂

Mi fa piacere condividere con voi questa ricetta, spero vi piaccia!

Ingredienti (per uno stampo da 22 cm):

130 gr farina di riso

50 gr farina di ceci

30 gr cacao in polvere

40 gr amido di tapioca

50 gr cocco rapé

2 cucchiaini bicarbonato

300 gr fichi secchi

400 ml latte di cocco

100 ml sciroppo d’acero

6 cucchiaini succo di limone

Method:

Setacciate e mescolate gli ingredienti secchi in una terrina.

Tagliate in 4 i fichi, poi ammollateli 10 minuti prima di aggiungerli nella terrina.

Versate – mescolando – latte e sciroppo.

Preriscaldate il forno a 180°C e, solo quando pronto, aggiungete il succo di limone al composto, mescolate velocemente e versatelo nello stampo (io lo rivesto con carta forno). Poi infornate.

Il succo di limone reagirà con il bicarbonato: questa reazione sostituisce il lievito.

Cuocete per circa 35/40 minuti (fate la prova stecchino).

Buon appetito!

 

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