Cheesy Swiss chard and potatoes gratin / Gratinato formaggioso di bietole e patate

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Hello everyone!

I love Swiss chard, do you? If your answer is YES, please give this recipe a try because it’s very easy and super tasty!

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I used a vegan cheese like stracchino, it’s made of brown rice sprouts (soy free) and I think it’s great for oven cooked pies. The name (here in Italy) is SpalmaRisella. If you like, you can also use my vegan stracchino, here’s the recipe:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/02/12/vegan-stracchino-vegan-stracchino/

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Ingredients:

810 gr Swiss chard

1 red onion

2 garlic cloves

810 gr potatoes

200 gr SpalmaRisella

Seaweed gomasio

Corn breading (or rice flour)

Extra virgin olive oil

Method:

Peel and slice the potatoes, steam them.

Heat some oil in a pan then add the chopped onion and garlic and stir fry.

Add the shredded Swiss chard, cover and cook on a low flame until they soften.

Oil an oven pan, then put a first layer of potatoes inside.

Make the second layer using the Swiss chard.

Use the vegan cheese to make the third layer, then sprinkle some seaweed gomasio on it.

Cover with the last layer of potatoes, sprinkle some more gomasio and also some corn breading on the top.

Pour a drizzle of oil.

Cook in preheated oven to 200* C for about 20 minutes then use the grill function for 3 more minutes.

Let it cool down before slicing and serving.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Io adoro le bietole, e voi? Se la risposta è SÌ, per favore provate questa ricetta perché è semplice e super saporita!

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Ho usato un formaggio vegan tipo stracchino, fatto con riso integrale germogliato (senza soia) e penso sia ottimo per gli sformati cotti in forno. Si chiama SpalmaRisella. Se preferite, potete anche usare il mio vegan stracchino, qui la ricetta:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/02/12/vegan-stracchino-vegan-stracchino/

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Ingredienti:

810 gr bietole

1 cipolla rossa

2 spicchi d’aglio

810 gr patate

200 gr SpalmaRisella

Gomasio con alghe

Panatura di mais (o farina di riso)

Olio evo

Procedimento:

Pelate e tagliate a fette le patate. Cuocetele a vapore.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete cipolla ed aglio tritati e soffriggete.

Aggiungete le bietole tagliate a striscioline, coprite e cuocere a fiamma bassa fino ad appassirle.

Ungete una pirofila, poi disponete un primo strato di patate.

Fate un secondo strato con le bietole.

Usate il Veg formaggio per fare il terzo strato, poi spolverateci del gomasio con alghe.

Coprite con l’ultimo strato di patate, spolverate con altro gomasio e la panatura di mais.

Versate un filo d’olio.

Cuocete in forno preriscaldato a 200* per circa 20′, poi impostate la funzione grill per altri 3′.

Lasciate intiepidire prima di tagliare e servire.

Buon appetito!

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2 thoughts on “Cheesy Swiss chard and potatoes gratin / Gratinato formaggioso di bietole e patate

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