Olluco with Savoy cabbage and quinoa / Olluco con verza e quinoa

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Hello everyone!

A few days ago I bought for the first time these ollucos (olluquitos), I was excited to try them!

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Olluco is a tuber more watery and slimy than potato, it has a neutral taste and it’s originally from Peru.

Peruvians use it in soups and stews, mainly with meat.

I decided to make a sort of vegetable stew that I served with red quinoa. I’ve loved it!!! 😍

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A Peruvian woman suggested to me to cut it in fine sticks, that’s the way they cook it in Peru.

I got yellow ollucos, but I know you can find it also red and pink! Isn’t it amazing?

Let’s go to the recipe, I hope you’ll like it, I’m so excited every time I try something new!!

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Ingredients (for 4 servings):

365 gr cleaned Savoy cabbage

1 red onion

1/2 red habanero pepper (I remove the most of the seeds)

1 garlic clove

225 gr olluco

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

240 gr red quinoa (dry weight)

Method:

Heat some oil in a pan, the add the chopped onion and garlic and the shredded pepper (remove the seeds using fork and knife, do not touch them with your hands, it’s a very hot pepper!) and stir-fry.

Peel the ollucos and cut them in fine sticks (I used a potato peeler),

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then add them into the pan, cover and cook on a low flame for about 10′.

Add the shredded cabbage and keep on cooking (covered) for about 20′ more.

Remove the lid, pour a drizzle of oil and tamari sauce and sauté on a high flame.

Wash the quinoa, then boil it in unsalted cold water (ratio 3:1) on a low flame. Cook until the water is absorbed (it takes about 15/20′).

Serve and enjoy!


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Ciao a tutti!

Qualche giorno fa ho comprato per la prima volta questi olluco (olluquitos), ero eccitata all’idea di provarli!

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L’olluco è un tubero più acquoso e viscido (non in senso negativo!) della patata, ha un sapore neutro ed è originario del Perù.

In Perù lo usano per zuppe e stufati, principalmente con la carne.

Io ho deciso di fare una sorta di stufato vegetale che ho servito con quinoa rossa.  L’ho adorato!!! 😍

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Una donna peruviana mi ha suggerito di tagliarlo a bastoncini sottili, è il modo in cui lo cucinano in Perù.

Io ho preso olluco gialli, ma so che si trovano anche rossi e rosa! Non è spettacolare?

Passiamo alla ricetta, spero vi piaccia, sono così entusiasta ogni volta che provo qualcosa di nuovo!!

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Ingredienti (per 4 porzioni):

365 gr verza pulita

1 cipolla rossa

1/2 peperoncino habanero rosso (io tolgo la maggior parte dei semi)

1 spicchio d’aglio

225 gr olluco

Olio evo

Salsa tamari

240 gr quinoa rossa (peso secco)

Procedimento:

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete cipolla ed aglio tritati ed il peperoncino a striscioline  (rimuovete i semi usando coltello e forchetta, non toccateli con le mani, è un peperoncino molto piccante!) e soffriggete.

Pelate gli olluco e tagliateli a bastoncini sottili (io ho usato un pelapatate),

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poi aggiungeteli in padella, coprite e cuocete a fiamma bassa per circa 10′.

Aggiungete la verza a striscioline e continuate a cuocere (coperto) per altri 20′ circa.

Togliete il coperchio, versate un filo di olio e tamari e saltate a fiamma viva.

Lavate la quinoa, poi cuocetela in acqua fredda non salata (rapporto 3:1) su fiamma bassa. Cuocete finché l’acqua non sarà tutta assorbita (impiega circa 15/20′).

Servite e buon appetito!

 

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