Tandoori vegetables with millet cream and tahini sauce / Verdure al tandoori in salsa di panna di miglio e tahina

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Hello everyone!

I had some raw veggies supposed to be served with a cream cheese spread I made. I washed and cut too much veggies so…that’s how I decided to use them!

I’d never used celery for something different from “soffritto” (a mixture of chopped onions, garlic, carrots and celery sautéed in olive oil, a base for cooking), but this time I decided to make it one of the protagonists of the dish!

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I used this millet cream, it’s very good:

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I enjoyed this recipe a lot, I hope you’ll like it too.

I chose to serve the veggies with buckwheat, I really love it. 😋

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Ingredients (4 servings):

165 gr cleaned carrots

140 gr cleaned celery

570 gr cleaned fennel

1 red onion

1 garlic clove

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

2 tsp tandoori masala

240 gr buckwheat (dry weight)

For the sauce:

200 ml millet cream

6 tsp tahini

Method:

Wash the buckwheat, then cook it in unsalted cold water (ratio 2:1) for about 18′: it will absorb all the water. Then let it stand, covered, off the flame.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Add the vegetables into the pan and sauté letting them brown.

Pour the millet cream in a cup, add the tahini and blend with a fork, then pour the sauce on the vegetables, add a drizzle of oil and tamari sauce (to season) and sprinkle the tandoori masala. Sauté.

Serve with the buckwheat.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Avevo delle verdure crude che avrei dovuto usare per servire un formaggio spalmabile che avevo fatto. Avevo lavato e tagliato troppe verdure quindi…ecco come ho deciso di usarle!

Non avevo mai usato il sedano per qualcosa di diverso dal soffritto, ma questa volta ho deciso di renderlo uno dei protagonisti del piatto!

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Ho usato questa panna di miglio, è molto buona:

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Questa ricetta mi è piaciuta un sacco, spero piaccia anche a voi.

Ho scelto di servire le verdure con del grano saraceno, mi piace da matti! 😋

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Ingredienti (4 porzioni):

165 gr carote pulite

140 gr sedano pulito

570 gr finocchio pulito

1 cipolla rossa Tropea

1 spicchio d’aglio

Olio evo

Salsa tamari

2 cucchiaini tandoori masala

240 gr grano saraceno (peso secco)

Per la salsa:

200 ml panna di miglio

6 cucchiaini tahina

Procedimento:

Lavate il grano saraceno, poi cuocetelo in acqua fredda non salata (rapporto 2:1) per circa 18′: assorbirà tutta l’acqua. Poi lasciate riposare, coperto, fuori fiamma.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete cipolla ed aglio tritati e soffriggete.

Aggiungete le verdure in padella e saltatele facendo rosolare.

Versate la panna di miglio in una tazza, aggiungete la tahina ed amalgamate con una forchetta, poi versate la salsa sulle verdure, aggiungete un filo d’olio e di tamari (per salare) e spolverate con tandoori masala. Saltate il tutto.

Servite con grano saraceno.

Buon appetito!

 

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