“Paradise coffee” mini cake / Mini cake “Paradiso al caffè”

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Hello everyone!

If you wanna feel “Paradise” in your mouth…try this cake, you won’t regret it, I swear!

I used coffee and vanilla in the mixture, no yeast, no oil and no sugar. Then I filled the cake with a delicious cocoa and hazelnut spread cream, and covered it with confectioners sugar! 😋😋😋

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Ingredients (for a 18 cm diameter cake mold):

150 gr rice flour

50 gr tapioca starch

50 gr buckwheat

5/6 cm vanilla bean

135 gr strong coffee

100 ml maple syrup

1,5 tsp baking soda

2,5 tsp lemon juice

Confectioners sugar

Cocoa and hazelnut spread cream

Method:

Sift the flour, starch and baking soda into a bowl, then blend with a wooden spoon.

Halve the vanilla bean and scrape the sticky paste out with a knife. Melt it in the hot coffee.

Slowly pour the maple syrup and the coffee into the bowl, blending.

Just at the end pour the lemon juice into the mixture and quickly blend (it’s supposed to react with the baking soda into the oven to replace the yeast). Now pour the mixture into the cake mold (line it with baking paper!).

Bake in preheated oven to 180* for about 35′.

Let the cake cool down before halving and fulling it with some cocoa and hazelnut spread cream.

Sprinkle some confectioners sugar on the top of the cake.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Se volete assaporare il “Paradiso” in bocca…provate questa torta, non ve ne pentirete, giuro!

Ho usato caffè e vaniglia nell’impasto, no lievito, no olio e no zucchero. Poi ho farcito la torta con una deliziosa crema al cacao e nocciole, e spolverata con zucchero a velo! 😋😋😋

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Ingredienti (per uno stampo da 18 cm):

150 gr farina di riso

50 gr amido di tapioca

50 gr farina di grano saraceno

5/6 cm baccello di vaniglia

135 gr caffè forte

100 ml sciroppo d’acero

1,5 cucchiaini bicarbonato

2,5 cucchiaini succo di limone

Zucchero a velo

Crema spalmabile di cacao e nocciole

Procedimento:

Setacciate farine, amido e bicarbonato in una terrina, poi mescolate con un cucchiaio di legno.

Tagliate a metà il baccello di vaniglia e raschiate via la pasta appiccicosa con un coltello. Scioglietela nel caffè caldo.

Versate lentamente lo sciroppo d’acero ed il caffè nella terrina, mescolando.

Solo all’ultimo versate il succo di limone e mescolate rapidamente (deve reagire col bicarbonato in forno per sostituire il lievito). Ora versate il composto nello stampo (foderate lo con carta forno!).

Cuocete in forno preriscaldato a 180* per circa 35′.

Fate raffreddare la torta prima di tagliarla a metà e farcirla con la crema spalmabile.

Spolverate con zucchero a velo.

Buon appetito!

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