Broccoli, potato and red beans croquettes / Crocchette di broccoli, patate e fagioli rossi

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Hello everyone!

I’m happy to welcome the broccoli season!!! I love broccoli! 😋

I decided to make some tasty croquettes, I enjoyed them a lot, I hope you’ll like them too!

I had some tofu close to the expiration date so I used it, but if you prefer you can use more red beans instead, like 300 gr.

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Ingredients (for about 26 croquettes):

450 gr broccoli (I use the core of the stem too)

510 gr potatoes

230 gr red beans (boiled weight)

1 red spring onion (155 gr)

2 garlic cloves

60 gr tofu

Umeboshi vinegar

Extra virgin olive oil

Cayenne pepper

Dried ground mixture of sage, oregano and rosemary

Corn breading

Method:

Wash, clean and cut the broccoli, peel and dice the potatoes then steam them all together.

Crumble the tofu using your hands or a fork.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Add potatoes, broccoli, beans and tofu into the pan. Pour some oil and umeboshi vinegar (to season), sprinkle some cayenne pepper and herbs and sauté.

Mash the mixture using a fork, then let it cool down.

When the mixture is cold, wet your hands and shape the croquettes.

Gently roll them in the corn breading, then put them on a baking tray (lined with waxed paper) and pour a drizzle of oil.

Cook in preheated oven to 180* for 20′ + 5′ with grill function.

Let them cool down before serving.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Sono felice di dare il benvenuto alla stagione dei broccoli!!! Amo i broccoli! 😋

Ho deciso di fare delle crocchette saporite, mi sono piaciute un sacco, spero piaceranno anche a voi!

Avevo del tofu prossimo alla scadenza, quindi l’ho usato, ma se preferite invece potete usare più fagioli rossi, sui 300 gr.

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Ingredienti (per circa 26 crocchette):

450 gr broccoli (io uso anche il cuore del gambo)

510 gr patate

230 gr fagioli rossi (peso cotto)

1 cipollotto rosso (155 gr)

2 spicchi d’aglio

60 gr tofu

Acidulato di umeboshi

Olio evo

Peperoncino

Mix secco e tritato di salvia, origano e rosmarino

Panatura di mais

Procedimento:

Lavate, pulite e tagliate i broccoli, pelate e tagliate a dadini le patate e cuocete tutto insieme a vapore.

Sbriciolate il tofu con le mani o usando una forchetta.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete aglio e cipolla tritati e soffriggete.

Aggiungete patate, broccoli, fagioli e tofu in padella. Versate dell’olio e acidulato di umeboshi (per salare), spolverate con peperoncino ed aromi e saltate.

Schiacciate il tutto con una forchetta, poi lasciate raffreddare.

Quando il composto è freddo, inumiditevi le mani e formate le crocchette.

Passatele delicatamente nella panatura di mais, poi disponetele sulla teglia da forno (rivestita con carta forno) e versate un filo d’olio.

Cuocete in forno preriscaldato a 180* per 20′ + 5′ di funzione grill.

Lasciate intiepidire prima di servire.

Buon appetito!

 

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