Tempeh and pepper with coconut curry / Tempeh e peperoni al curry di cocco

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Hello everyone!

This is, officially, my last pepper recipe of the season! 😄

I still had 2 peppers in my fridge, and today I decided to use them.

A few time ago someone asked me for a tempeh recipe, but I never had it so I said “Ok, I’ll buy tempeh and I’ll try to make something good with it.” So today I decided to use it with my peppers.

Then…ok, here we have peppers and tempeh…what can we do with them?? Coconut milk came to my mind, thinking about Thailand…

This is what I got, I hope you’ll like it as much as I did! 😋

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Ingredients (2/3 servings):

300 gr tempeh

500 gr peppers (I had 1 yellow pepper and 1 red pepper)

1 red spring onion (165 gr)

400 ml coconut milk for cooking (1 can)

2 tsp curry

2 tsp cumin powder

Tamari sauce

150/200 gr brown rice (dry weight)

Method:

Wash and cook the rice in unsalted cold water (ratio 2:1).

Wash and clean the peppers, then cut them in small pieces.

Grill the tempeh (about 3/5′ for each side), then dice it.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and stir-fry.

Add the tempeh and peppers into the pan, cover, lower the heat and cook until the peppers soften.

Now pour the coconut milk (shake the can before opening it), add the curry and cumin powder, pour a drizzle of tamari sauce and cook on a medium heat to reduce the sauce.

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Serve it with brown rice.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Questa è, ufficialmente, la mia ultima ricetta della stagione con i peperoni! 😄

Avevo ancora 2 peperoni in frigo, ed oggi ho deciso di usarli.

Recentemente qualcuno mi ha chiesto una ricetta per usare il tempeh, ma non lo avevo mai usato quindi ho detto “Ok, comprerò il tempeh e proverò a farci qualcosa di buono.” Così oggi ho deciso di usarlo con i miei peperoni.

Allora…ok, qui abbiamo peperoni e tempeh…cosa possiamo farci?? Mi è venuto in mente il latte di cocco, pensando alla Tahilandia…

Questo è quello che ho ottenuto, spero vi piaccia quanto è piaciuto a me! 😋

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Ingredienti (2/3 porzioni):

300 gr tempeh

500 gr peperoni (ne avevo 1 giallo e 1 rosso)

1 cipollotto rosso (165 gr)

400 ml latte di cocco da cucina (1 lattina)

2 cucchiaini curry

2 cucchiaini cumino in polvere

Salsa tamari

150/200 gr riso integrale (peso secco)

Procedimento:

Lavate e cuocete il riso in acqua fredda non salata (rapporto 2:1).

Lavate e pulite i peperoni, poi tagliateli a pezzetti.

Grigliate il tempeh (circa 3/5′ per lato), poi fatelo a cubetti.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete la cipolla tritata e soffriggete.

Aggiungete tempeh e peperoni in padella, coprite, abbassate la fiamma e cuocete finché i peperoni non si ammorbidiscono.

Ora versate il latte di cocco (agitate bene la lattina prima di aprirla), aggiungete la polvere di curry e di cumino, versate un filo di tamari e cuocete a fiamma media per restringere la salsa.

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Servite con riso integrale.

Buon appetito!

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One thought on “Tempeh and pepper with coconut curry / Tempeh e peperoni al curry di cocco

  1. Pingback: Coconut tempeh and broccoli curry / Curry di tempeh e broccoli al cocco | valevegglutenfree

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