Vegan eggplant parmigiana / Parmigiana di melanzane vegan

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Hello everyone!

I love eggplant, and I love eggplant parmigiana, I could have it for breakfast too! 😋

The last year I posted a special version of it, with hot pumpkin sauce:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/01/03/grilled-eggplant-parmigiana-with-hot-pumpkin-sauce-parmigiana-di-melanzane-grigliate-in-crema-di-zucca-piccante/

Now I wanna share a more “classic” recipe, soooo yummy!

To season the tomato pulp I used some homemade celery salt, here you can find the method to make it:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/10/11/homemade-celery-salt-sale-di-sedano-autoprodotto/

I used a soy-free vegan cheese made with coconut oil and herbs:

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I hope you’ll like my recipe!

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Ingredients (4 servings):

500 gr eggplant

600 gr tomato pulp

150 gr Veggilette (soy-free vegan cheese)

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Dried ground oregano

Cayenne pepper

3 pinches of homemade celery salt

Corn breading

Black and white sesame seeds

Method:

Wash, clean and slice the eggplants, put them with salt in a colander, put a weight on them and let them stand for about  30′: they’ll lose the bitterness. After that, rinse them well, dry and grill. When grilled, brush them with this marinade: extra virgin olive oil, a drizzle of tamari sauce, dried oregano and cayenne pepper.

Pour the tomato pulp in a bowl, sprinkle some oregano on it then add 3 pinches of celery salt and blend using a fork.

Pour a thin layer of tomato pulp into an oiled oven pan, then put a layer of eggplants and cover with some tomato pulp. Now make a layer of vegan cheese on it.

Again, a layer of eggplants, one of tomato pulp and one of vegan cheese.

Now put the last layer of eggplant, cover with vegan cheese and pour the remaining tomato pulp on the top.

Sprinkle some corn breading and sesame seeds, then pour a drizzle of oil.

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Cook in preheated oven to 200* for about 30′ + 3′ with grill function.

Let it cool down before serving.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Io amo le melanzane, ed adoro la parmigiana di melanzane, potrei mangiarla anche a colazione! 😋

L’anno scorso ne avevo pubblicato una versione speciale, in crema di zucca piccante:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/01/03/grilled-eggplant-parmigiana-with-hot-pumpkin-sauce-parmigiana-di-melanzane-grigliate-in-crema-di-zucca-piccante/

Ora voglio condividere una ricetta più “classica”, golosissima!

Per insaporire la polpa di pomodoro ho usato del sale di sedano autoprodotto, qui trovate il procedimento per farlo:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/10/11/homemade-celery-salt-sale-di-sedano-autoprodotto/

Ho usato un formaggio vegano senza soia fatto con olio di cocco ed aromi:

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Spero che la mia ricetta vi piaccia!

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Ingredienti (4 porzioni):

500 gr melanzane

600 gr polpa di pomodoro

150 gr Veggilette (formaggio vegan senza soia)

Olio evo

Salsa tamari

Origano secco macinato

Peperoncino

3 pizzichi di sale di sedano

Panatura di mais

Semi di sesamo bianco e nero

Procedimento:

Lavate, pulite e tagliate le melanzane a fette, mettetele con del sale in un scolapasta, ponete sopra un peso e lasciatele così per circa 30’: perderanno il tono amaro. Poi sciacquatele bene, asciugatele e grigliate. Dopo averle grigliate spennellatele con questa marinatura: olio evo, una spruzzata di tamari, origano e peperoncino.

Versate la polpa di pomodoro in una scodella, spolverate con origano poi aggiungete 3 prese di sale di sedano e mescolate con una forchetta.

Versate uno strato sottile di polpa di pomodoro in una pirofila unta, poi disponete uno strato di melanzane e coprite con polpa di pomodoro. Ora fate uno strato di formaggio veg.

Di nuovo, uno strato di melanzane, uno di pomodoro ed uno di formaggio.

Ora disponete l’ultimo strato di melanzane, coprite con veg formaggio e versate il pomodoro rimasto.

Spolverate con panatura di mais e semi di sesamo e versate un filo d’olio.

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Cuocete in forno preriscaldato a 200* per circa 30′ + 3′ di funzione grill.

Lasciate raffreddare prima di servire.

Buon appetito!

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One thought on “Vegan eggplant parmigiana / Parmigiana di melanzane vegan

  1. Pingback: Pumpkin and spinach “parmigiana” / “Parmigiana” di zucca e spinaci | valevegglutenfree

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