Swiss chard, potato and mung beans pie / Sformato di bietole, patate e fagioli mung

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Hello everyone!

On these days I’m making a lot of pies and “polpettone” because I need something I can have for lunch at work, and I think it’s the best solution for me right now!

This is a single course, with veggies (Swiss chard), potatoes and beans: everything I need!

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Ingredients (4 servings):

500 gr Swiss chard

500 gr potato

120 gr mung beans (dry weight)

3 cm kombu alga

1 bay leaf

Cayenne pepper

2 tsp turmeric powder

Oregano

Dried ground garlic

Umeboshi vinegar

Extra virgin olive oil

Corn breading

Black and white sesame seeds

Method:

Cook the beans (you need to soak them for about 12 hours before cooking, I suggest to put a piece of kombu alga – 3 cm – in the water) in cold unsalted water, adding the piece of kombu alga and an halved bay leaf. It will take about 30′. After that, you can cut the kombu alga and eat it with the beans.

Wash, clean and shred the Swiss chard, then steam it.

Wash, peel and dice the potatoes, then steam them too. Mash them using a fork.

Put all the cooked ingredients in a bowl, sprinkle some Cayenne pepper, oregano, garlic and the turmeric powder, pour some oil and umeboshi vinegar (to season), then blend everything using a wooden spoon.

Put the mixture in an oiled oven pan, spread it out evenly and draw lines on the top using a fork. Then sprinkle some corn breading and sesame seeds.

Pour a drizzle of oil and cook in preheated oven to 190* for about 35′ + 5′ of grill function.

Let it cool down before serving.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

In questo periodo sto facendo moltissimi sformati e polpettoni perché ho bisogno di qualcosa da portare per pranzo al lavoro, e penso che ora questa sia per me la soluzione migliore!

Questo è un piatto unico, con verdure (bietole), patate e legumi: tutto ciò di cui ho bisogno!

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Ingredienti (4 porzioni):

500 gr bietole

500 gr patate

120 gr fagioli mung (peso secco)

3 cm alga kombu

1 foglia di alloro

Peperoncino

2 cucchiaini curcuma in polvere

Origano

Aglio secco macinato

Acidulato di umeboshi

Olio evo

Panatura di mais

Semi di sesamo bianchi e neri

Procedimento:

Cuocete i fagioli (dovete ammollarli per circa 12 ore prima di cuocerli, suggerisco di mettere un pezzo di alga Kombu – 3 cm – nell’acqua) in acqua fredda non salata, aggiungendo il pezzo di kombu ed una foglia di alloro spezzata a metà. Impiegheranno circa 30′. Dopo, potrete tagliare l’alga e mangiarla coi fagioli.

Lavate, pulite e tagliate a striscioline le bietole, poi cuocetele a vapore.

Lavate, pelate e fate a cubetti le patate, poi cuocete di nuovo a vapore. Schiacciatele con una forchetta.

Mettete tutti gli ingredienti cotti in una terrina, spolverate con peperoncino, origano, aglio e la curcuma, versate dell’olio e acidulato (per salare), poi amalgamate con un cucchiaio di legno.

Trasferite il composto in una pirofila unta, livellate e fate delle righe sulla superficie con la forchetta. Poi spolverate con panatura di mais e semi di sesamo.

Versate un filo d’olio e cuocete in forno preriscaldato a 190* per circa 35′ + 5′ di funzione grill.

Lasciate intiepidire prima di servire.

Buon appetito!

 

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