Tofu, pepper and eggplant “Bolognese” / “Ragù” di tofu, peperoni e melanzane

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Hello everyone!

I really enjoyed this special “bolognese sauce”, you can use it to dress spaghetti or simply have it with some potatoes to get a single course.

I used it to dress corn spaghetti:

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but also raw daikon spaghetti:

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I hope you’ll like it!

Ingredients (4 servings):

500 gr eggplant

2 red peppers (about 400 gr)

250 gr hemp tofu

1 red spring onion (100 gr)

2 garlic cloves

Cayenne pepper

Dried ground mixture of sage, oregano and rosemary

2 tsp turmeric powder

Umeboshi vinegar

Extra virgin olive oil

Method:

Wash, clean and dice the eggplant, then put it in a colander with sea salt. Put something heavy on it (to press the eggplant) and let it stand for about 30′. The eggplant will loose a bitter brown liquid. After that wash it well with cold water.

Wash and clean the peppers, then cut them.

Crumble the tofu using your hands.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Add eggplant and pepper, cover, lower the flame and cook until they soften.

Add the crumbled tofu, the herbs and spices, pour some umeboshi vinegar (to season) and a drizzle of oil, then sauté.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Mi è piaciuto molto questo speciale “ragù”, lo potete usare per condire la pasta o semplicemente con delle patate per avere un piatto unico.

Io l’ho usato per condire degli spaghetti di mais:

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ma anche degli spaghetti raw di daikon:

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Spero vi piaccia!

Ingredienti (4 porzioni):

500 gr melanzana

2 peperoni rossi (circa 400 gr)

250 gr tofu alla canapa

1 cipollotto rosso (100 gr)

2 spicchi d’aglio

Peperoncino

Mix secco macinato di salvia, origano e rosmarino

2 cucchiaini curcuma in polvere

Acidulato di umeboshi

Olio evo

Procedimento:

Lavate e pulite la melanzana, fatela a cubetti e mettetela in uno scolapasta con del sale. Mettete qualcosa di pesante sopra (per premere le melanzane) e lasciate riposare circa 30′. La melanzana perderà un liquido marrone amaro. Dopodiché lavatela bene sotto l’acqua fredda.

Lavate e pulite i peperoni, poi tagliateli a pezzetti.

Sbriciolate il tofu con le mani.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete cipolla ed aglio tritati e soffriggete.

Aggiungete melanzana e peperone, coprite, abbassate la fiamma e cuocete finché non ammorbidiscono.

Aggiungete il tofu sbriciolato, gli aromi e le spezie, versate dell’acidulato (per salare) ed un filo d’olio, poi saltate il tutto.

Buon appetito!

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2 thoughts on “Tofu, pepper and eggplant “Bolognese” / “Ragù” di tofu, peperoni e melanzane

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