Baked eggplant and potato “sandwich” / “Sandwich” di melanzane e patate al forno

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Hello everyone!

Actually this is not a sandwich but a pie, but the cream inside made me think about a sandwich made of potatoes and eggplant filled with a delicious spicy tofu cream, as a vegan cheese! 😋

I enjoyed this recipe a lot, hope you’ll like it too!! The sauce makes it so fresh and creamy in your mouth…sooooo good!

Please try it and let me know! 😉

Ingredients (4 servings):

500 gr eggplant

500 gr potatoes

1 and a half spring red onion (about 180 gr)

2 garlic cloves

Ground dried oregano

Umeboshi vinegar

Extra virgin olive oil

Corn breading

Black and white sesame seeds

Ingredients for the spicy tofu cream:

250 gr tofu

20 gr sunflower seeds

3 tbsp extra virgin olive oil

1 tbsp umeboshi vinegar

Ground dried oregano

Ground dried garlic

Cayenne pepper

4 tbsp hot water

Ground dried onion

Method:

Wash and clean the eggplants, dice and put them in a colander with sea salt. Put something heavy on them (to press the eggplants) and let them stand for about 30′. The eggplants will loose a bitter brown liquid. After that wash them well with cold water.

Wash, peel and dice the potatoes, then steam them.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Add the eggplant, cover, lower the heat and cook until it softens.

Put the cooked eggplant and the steamed potatoes in a bowl, and mash them using a fork. Pour some oil and umeboshi vinegar (to season), sprinkle some oregano on the mixture and blend using a wooden spoon.

Put a half of the mixture in an oiled oven pan and spread it evenly.

Make the tofu cream just by mixing all the ingredients in your food processor.

Spread the cream on the pie, then cover using the remaining mixture.

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Sprinkle some corn breading and sesame seeds on the top of the pie, pour a drizzle of oil and bake in pre-heated oven to 190* for about 30′ + 5′ with grill function.

Let it cool down before serving.

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Enjoy!


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Ciao a tutti!

Veramente questo non è un sandwich ma uno sformato, ma la crema all’interno mi ha fatto pensare ad un sandwich di patate e melanzane farcito con una deliziosa crema di tofu speziata, come un vegan formaggio! 😋

Questa ricetta mi è piaciuta un sacco, spero piaccia anche a voi!! La salsa lo rende così fresco e cremoso in bocca….davvero buonoooo!

Per favore, provatelo e fatemi sapere! 😉

Ingredienti (4 porzioni):

500 gr melanzane

500 gr patate

1 cipollotto rosso e 1/2 (circa 180 gr)

2 spicchi d’aglio

Origano secco tritato

Acidulato di umeboshi

Olio evo

Panatura di mais

Semi di sesamo bianchi e neri

Ingredienti per la crema piccante di tofu:

250 gr tofu

20 gr semi di girasole

3 cucchiai olio evo

1 cucchiaio acidulato di umeboshi

Origano secco tritato

Aglio secco tritato

Peperoncino

4 cucchiai acqua calda

Cipolla secca tritata

Procedimento:

Lavate e pulite le melanzane, fatele a cubetti e mettetele in uno scolapasta con del sale. Metteteci sopra qualcosa di pesante (per schiacciare le melanzane) e lasciatele riposare per circa 30′. Le melanzane perderanno un liquido marrone amaro. Dopodiché lavatele bene con acqua fredda.

Lavate, pelate e fate a dadini le patate, poi cuocetele a vapore.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete aglio e cipolla tritati e soffriggete.

Aggiungete le melanzane, coprite, abbassate il fuoco e cuocete finché non si ammorbidiscono.

Mettete le melanzane cotte e le patate fatte a vapore in una terrina, e schiacciatele usando una forchetta. Versate dell’olio e acidulato di umeboshi (per salare), spolverate dell’origano sul composto e mescolate usando un cucchiaio di legno.

Mettete metà del composto in una pirofila unta e livellate.

Preparate la crema di tofu semplicemente frullando tutti gli ingredienti nel mixer.

Spalmate la crema sullo sformato, poi coprite con il composto rimanente.

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Spolverate la superficie dello sformato con panatura di mais e semi di sesamo, versate un filo d’olio e cuocete in forno preriscaldato a 190* per circa 30′ + 5′ di funzione grill.

Lasciate intiepidire prima di servire.

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Buon appetito!

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