Spicy millet with eggplant and zucchini / Miglio speziato con melanzane e zucchine

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Hello everyone!

Today I wanna share with you this spicy recipe, a tasty single course.

I really like Garam Masala, do you? It tastes like India!!! 😉

I hope you’ll like my recipe!

Ingredients (3 servings):

2 long eggplants

3 zucchini

1 red spring onion

2 garlic cloves

Cherry tomatoes

240 gr millet (dry weight)

90 gr mung beans (dry weight)

3 cm kombu alga

1 bay leaf

Umeboshi vinegar

Extra virgin olive oil

3 tsp Garam Masala (Indian powder made up of: coriander, cumin, pimento, nutmeg, pepper, cardamom, clove, fennel and bay leaves)

3 tsp turmeric powder

Method:

Wash the millet, then quickly toast it with some oil in a pot. Pour some boiling unsalted water (ratio 3:1) in the pot and cook for about 20′ on a low flame. The millet will absorb all the water. Then let it stand, covered, off the flame, for 10′ more.

Cook the beans (you need to soak them for about 12 hours before cooking, I suggest to put a piece of kombu alga – 3 cm – in the water) in cold unsalted water (ratio 3:1), adding the piece of kombu alga and an halved bay leaf. It will take about 30′. After that, you can cut the kombu alga and eat it with the beans.

Wash and clean the eggplant, dice it and put it in a colander with sea salt. Put something heavy on it (to press the eggplant) and let it stand for about 30′. The eggplant will loose a bitter brown liquid. After that wash it well with cold water.

Wash and slice the zucchini, halve the tomatoes.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Add zucchini and eggplants into the pan, cover, lower the flame and cook for about 20′.

Add millet and beans to the veggies, pour a drizzle of oil and umeboshi vinegar (to season), sprinkle the turmeric powder and the Garam Masala and sauté.

At the end add the raw tomatoes and serve.

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Enjoy!


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Ciao a tutti!

Oggi voglio condividere con voi questa ricetta speziata, un gustoso piatto unico.

Mi piace moltissimo il Garam Masala, e a voi? Sa di India!!! 😉

Spero che questa ricetta vi piaccia!

Ingredienti (3 porzioni):

2 melanzane lunghe

3 zucchini

1 cipollotto rosso

2 spicchi d’aglio

Pomodori ciliegini

240 gr miglio (peso secco)

90 gr fagioli mung (peso secco)

3 cm alga kombu

1 foglia di alloro

Acidulato di umeboshi

Olio evo

3 cucchiaini Garam Masala (polvere indiana fatta di: coriandolo, cumino, pimento, noce moscata, pepe, cardamomo, chiodi di garofano, finocchio ed alloro)

3 cucchiaini curcuma in polvere

Procedimento:

Lavate il miglio, poi tostatelo velocemente con un po’ d’olio in una pentola. Versate dell’acqua bollente non salata (rapporto 3:1) nella pentola e cuocete per circa 20′ a fiamma bassa. Il miglio assorbirà tutta l’acqua. Lasciatelo poi riposare, coperto, fuori fiamma, per altri 10′.

Cuocete i fagioli (dovete ammollarli per circa 12 ore prima di cuocerli, suggerisco di mettere un pezzo di alga Kombu – 3 cm – nell’acqua) in acqua fredda non salata, aggiungendo il pezzo di kombu ed una foglia di alloro spezzata a metà. Impiegheranno circa 30′. Dopo, potrete tagliare l’alga e mangiarla coi fagioli.

Lavate e pulite la melanzana, fatela a cubetti e mettetela in uno scolapasta con del sale. Mettete qualcosa di pesante sopra (per premere le melanzane) e lasciate riposare circa 30′. La melanzana perderà un liquido marrone amaro. Dopodiché lavatela bene sotto l’acqua fredda.

Lavate ed affettate le zucchine, tagliate  metà i pomodori.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete aglio e cipolla tritati e soffriggete.

Aggiungete zucchine e melanzane nella padella, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 20′.

Aggiungete miglio e fagioli alle verdure, versate un filo d’olio e di acidulato di umeboshi (per salare), spolverate con Garam Masala e curcuma e saltate.

Alla fine aggiungete i pomodorini crudi e servite.

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Buon appetito!

 

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