Sorghum pie with pepper sauce / Sformato di sorgo in crema di peperoni

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Hello everyone!

A few time ago I bought sorghum for the first time, and I decided to use it in a pie.

It’s another gluten-free cereal, and I enjoyed it a lot!

This is a tasty pie, with pepper and eggplant, and I made a pepper and tofu sauce to amalgamate the sorghum with the vegetables.

If you like, you can use the same recipe to make burgers or veggie-balls!

I hope you’ll like it! 😉

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Ingredients (6 servings):

420 gr eggplant

265 gr red pepper

100 gr red spring onion

1 garlic clove

300 gr sorghum (dry weight)

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Black pepper

Oregano

Corn breading

Poppy seeds

For the sauce:

200 gr yellow pepper

125 gr tofu

1 tbsp extra virgin olive oil

1 tbsp umeboshi vinegar

Dried ground oregano

Dried ground thyme

Black pepper

Method:

Soak the sorghum for a couple of hours, then toast it in a pot with some oil stirring for 5′. Pour some boiling unsalted water (ratio 3:1) in the pot, lower the flame and cook for about 30′. Let it stand, covered, off the flame.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Wash, clean and cube the eggplant and cut the red pepper. Then add them into the pan, cover, lower the flame and cook for about 25′ until they soften.

Add the sorghum into the pan, pour some oil and tamari sauce (to season), sprinkle some oregano and black pepper on it and stir-fry.

Let’s make the sauce:

Steam the yellow pepper, then blend it in your food processor with the other ingredients.

Now add the sauce in the pan, off the flame, and blend it with the sorghum and the vegetables.

Put the mixture in an oiled oven pan, spread it out evenly then sprinkle some corn breading and poppy seeds on it.

Pour a drizzle of oil and bake to 180* for 20′ and grill for 5′ more.

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Enjoy! 😋


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Ciao a tutti!

Poco tempo fa ho comprato il sorgo per la prima volta, ed ho deciso di usarlo in uno sformato.

E’ un altro cereale senza glutine, e mi è piaciuto un sacco!

Questo è uno sformato saporito, con peperoni e melanzane, ed ho fatto una crema di peperone e tofu per amalgamare il sorgo con le verdure.

Se vi va, potete usare la stessa ricetta per fare dei burgers o delle polpette!

Spero vi piaccia! 😉

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Ingredienti (6 porzioni):

420 gr melanzana

265 gr peperone rosso

100 gr cipollotto Tropea

1 spicchio d’aglio

300 gr sorgo (peso secco)

Olio evo

Salsa tamari

Pepe nero

Origano

Panatura di mais

Semi di papavero

Per la crema:

200 gr peperone giallo

125 gr tofu

1 cucchiaio olio evo

1 cucchiaio acidulato di umeboshi

Origano secco tritato

Timo secco tritato

Pepe nero

Procedimento:

Ammollate il sorgo per un paio d’ore, poi tostatelo in una pentola con un po’ d’olio mescolando per 5′. Versate dell’acqua bollente non salata (rapporto 3:1), abbassate la fiamma e cuocete per circa 30′. Lasciate riposare, coperto, fuori dal fuoco.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete cipolla ed aglio tritati e soffriggete.

Lavate, pulite e fate a cubetti la melanzana e tagliate a pezzi il peperone rosso. Poi aggiungeteli in padella, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 25′ finché non si ammorbidiscono.

Aggiungete il sorgo in padella, versate un po’ d’olio e salsa tamari (per salare), spolverate con origano e pepe nero e saltate il tutto.

Prepariamo la crema:

Cuocete a vapore il peperone giallo, poi frullatelo nel mixer con gli altri ingredienti.

Ora aggiungete la crema in padella, fuori fuoco, e mescolatela con il sorgo e le verdure.

Disponete il composto in una pirofila unta, livellate e spolverate con panatura di mais e semi di papavero.

Versate un filo d’olio e cuocete a 180* per 20′ ed altri 5′ con funzione grill.

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Buon appetito! 😋

 

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