Millet and Swiss chard cold salad / Insalata fredda di miglio e bietole

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Hello everyone!

I like pasta salads, but I also like to use millet, buckwheat, brown rice or quinoa so….this is an idea for a millet salad, I hope you’ll like it! πŸ˜‰

Ingredients (2 servings):

500 gr Swiss chard

1 red spring onion

3 garlic cloves

125 gr tofu

2 big tomatoes (cuore di bue variety)

160 gr millet (dry weight)

Pine nuts

Black olives (taggiasche)

Tamari sauce

Extra virgin olive oil

Method:

Clean and wash the Swiss chard.

Crumble the tofu using a fork or simply your hands.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Add the shredded Swiss chard into the pan, cover, lower the flame and cook for about 15/20′. Let them cool down.

Wash the millet, then quickly toast it with some oil in a pot. Pour some boiling unsalted water (ratio 3:1) in the pot and cook for about 20′ on a low flame. The millet will absorb all the water. Let it cool down or drain it under cold water.

Put the millet and the Swiss chard in a bowl, then add crumbled tofu, diced tomatoes, pine nuts and olives.

Pour a drizzle of oil and tamari sauce (to taste), and serve.

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Enjoy!


 

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Ciao a tutti!

Amo le insalate di pasta, ma mi piace molto anche usare miglio, grano saraceno, riso integrale o quinoa quindi…questa Γ¨ un’idea per un’insalata di miglio, spero vi piaccia! πŸ˜‰

Ingredienti (2 porzioni):

500 gr bietole

1 cipollotto rosso

3 spicchi d’aglio

125 gr tofu

2 grandi pomodori (cuore di bue)

160 gr miglio (peso secco)

Pinoli

Olive taggiasche

Salsa tamari

Olio evo

Procedimento:

Pulite e lavate le bietole.

Sbriciolate il tofu usando una forchetta o semplicemente le mani.

Scaldate un po’ d’olio in padella, poi aggiungete aglio e cipollotto tritati e soffriggete.

Aggiungete le bietole tagliate a striscioline nella padella, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 15/20′. Lasciatele raffreddare.

Lavate il miglio, poi tostatelo velocemente con un po’ d’olio in una pentola. Versate dell’acqua bollente non salata (rapporto 3:1) nella pentola e cuocete per circa 20′ a fiamma bassa. Il miglio assorbirΓ  tutta l’acqua. Lasciatelo raffreddare o scolatelo sotto l’acqua fredda.

Mettete il miglio e le bietole in una terrina, poi aggiungete tofu sbriciolato, pomodori a cubetti, pinoli e olive.

Versate un filo d’olio e di salsa tamari (a piacere), e servite.

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Buon appetito!

 

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5 thoughts on “Millet and Swiss chard cold salad / Insalata fredda di miglio e bietole

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