Pasta with pepper, zucchini and tahini “ricotta” / Pasta ai peperoni e zucchine con “ricotta” di tahina

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Hello everyone!

I had to use some tofu and I decided to crumble and mix it with some tahini (I LOVE tahini!) to create a tasty sauce “ricotta-like” to dress my lukewarm pasta with pepper and zucchini.

I enjoyed it a lot, so I’m happy to share with you my recipe.

I hope you’ll like it as I did! 😋

Ingredients (for 1 person):

1 red pepper

3 small zucchini (about 110 gr)

1 red spring onion

1 garlic clove

Ground dried sage, rosemary and oregano

Cayenne pepper

Extra virgin olive oil

90 gr rice and corn pasta

Sea salt (to boil pasta)

For the tahini “ricotta”:

70 gr tofu

2 tbsp tahini

2 tbsp tomato pulp

1 tsp umeboshi vinegar

Method:

Wash, clean and slice the pepper and zucchini.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and garlic and stir-fry.

Add pepper into the pan, lower the heat, cover and cook for 5′, then add zucchini and cook for about 15/20′ more.

Sprinkle some herbs and cayenne pepper.

Cook the pasta in boiling salted water, drain it, pour a drizzle of oil and quickly sauté with pepper and zucchini.

Let it cool down while you make the “ricotta”.

Crumble the tofu and mix it in a cup with the other ingredients using a fork.

Use the tahini “ricotta” to dress the pasta and serve.

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Enjoy!


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Ciao a tutti!

Dovevo usare del tofu ed ho deciso di sbriciolarlo e mischiarlo a della tahina (io AMO la tahina!) per creare una salsa saporita “tipo ricotta” per condire la mia pasta tiepida con peperoni e zucchine.

Mi è piaciuta un sacco, quindi sono felice di condividere con voi la mia ricetta.

Spero vi piaccia quanto a me! 😉

Ingredienti (per 1 persona):

1 peperone rosso

3 zucchine piccole (circa 110 gr)

1 cipollotto rosso

1 spicchio d’aglio

Salvia, rosmarino ed origano secchi macinati

Peperoncino

Olio evo

90 gr pasta di riso e mais

Sale (per cuocere la pasta)

Per la “ricotta” di tahina:

70 gr tofu

2 cucchiai tahina

1 cucchiaino acidulato di umeboshi

Procedimento:

Lavate, pulite ed affettate il peperone e le zucchine.

Scaldate un po’ d’olio in una padella, poi aggiungete cipolla ed aglio tritati e soffriggete.

Aggiungete il peperone in padella, abbassate la fiamma, coprite e cuocete per 5′, poi aggiungete le zucchine e cuocete altri 15/20′.

Spolverate con aromi e peperoncino.

Cuocete la pasta in acqua bollente salata, scolatela, versate un filo d’olio e saltatela velocemente con peperoni e zucchine.

Lasciate intiepidire mentre preparate la “ricotta”.

Sbriciolate il tofu e mescolatelo in una tazza con gli altri ingredienti usando una forchetta.

Usate la “ricotta” di tahina per condire la pasta e servite.

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Buon appetito!

 

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6 thoughts on “Pasta with pepper, zucchini and tahini “ricotta” / Pasta ai peperoni e zucchine con “ricotta” di tahina

  1. I really enjoyed this recipe, the only gripe I can give it is the ricotta is very thick!

    Any ideas to loosen it up a bit, or make it a bit more saucey would be great…?

    Thank you so much for the post!!!

    Vegan ❤️

    X.

    Liked by 1 person

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