Experimenting raw eggplant “bacon” / Sperimentando la “pancetta” raw di melanzane

pancetta di melanzane 2

Hello everyone!

If you like raw recipes, you should have this awesome book entitled “RawEssence”, by David Cote and Mathieu Gallant: it’s great!!

I just tested the eggplant “bacon” they suggest in the book, and I wanna show you my result!

I’m not sure about the reason they called it “eggplant bacon”, obviously it doesn’t taste the same, I think the reason could be the texture: it seems dry bacon indeed.

I was curious to try this raw eggplant, a big news to me!

I used some of this “bacon” in a tasty sandwich, even if the bread is not raw at all! 😉

In the book they use 350 gr of clean eggplant, I used 250 gr.

And I didn’t put dried tomatoes in the marinade, but they use 1/2 tbsp of them (I think ground dried tomatoes, it’s not specified).

If you have a dehydrator, I do suggest to try this recipe! 😉

Ingredients:

250 gr clean eggplant

2 tbsp tamari sauce

2 tbsp agave nectar (they use maple syrup)

1/4 tsp ground dried cayenne pepper (they use chipotle pepper)

2 tsp extra virgin olive oil

Method:

Cut the eggplant into 0.5 cm thick slices.

Put all the ingredients for the marinade into a bowl and whisk.

Soak every single slice of the eggplant into the marinade, then put them in the dehydrator.

pancetta di melanzane

Dehydrate selecting the raw function (40°C) for about 5-6 hours (I dehydrated for 6 hours).

You can keep your “bacon” into a hermetic container in the fridge for 2 months.

pancetta di melanzane 1

And that’s my amazing sandwich:

pancetta di melanzane 3

Vegan mayonnaise (just a thin layer)

Tomato

Lettuce

Cashew cheese (I used the “Veganella” basil organic, Soyana, awesome!)

Eggplant “bacon”

pancetta di melanzane 4

Enjoy!


 

pancetta di melanzane 2

Ciao a tutti!

Se amate le ricette raw, dovreste avere questo magnifico libro intitolato “L’Essenza del Crudo”, di David Cote e Mathieu Gallant: è grandioso!!

Ho appena sperimentato la “pancetta” di melanzane che suggeriscono nel libro, e voglio mostrarvi il mio risultato!

Non sono sicura del motivo per cui l’hanno chiamata “pancetta di melanzane”, ovviamente non ha lo stesso sapore, penso che la ragione possa essere la consistenza: effettivamente sembra pancetta essiccata.

Ero curiosa di provare questa melanzana raw, una grande novità per me!

Ho usato un pò di questa “pancetta” in un panino saporito, anche se il pane non è per niente raw! 😉

Nel libro loro usano 350 gr di melanzana mondata, io ne ho usati 250 gr.

E non ho messo i pomodori secchi nella marinatura, ma loro ne usano 1/2 cucchiaio (penso intendano pomodori secchi macinati, non è specificato).

Se avete un essiccatore, vi suggerisco decisamente di provare questa ricetta! 😉

Ingredienti:

250 gr melanzana pulita

2 cucchiai salsa tamari

2 cucchiai succo d’agave (loro usano sciroppo d’acero)

1/4 cucchiaino peperoncino secco macinato (loro usano il chipotle)

2 cucchiaini olio evo

Procedimento:

Tagliate la melanzana a fette sottili 0.5 cm.

Mettete tutti gli ingredienti per la marinatura in una terrina e mescolate con la frusta.

Ammollate ogni singola fetta di melanzana nella marinatura, poi mettetele nell’essiccatore.

pancetta di melanzane

Essiccate selezionando il programma raw (40°C) per circa 5-6 ore (io ho essiccato per 6 ore).

Potete conservare la vostra “pancetta” in un contenitore ermetico in frigo per 2 mesi.

pancetta di melanzane 1

E questo è il mio magnifico panino:

pancetta di melanzane 3

Mayo vegan (giusto un velo)

Pomodoro

Lattuga

Formaggio di anacardi (ho usato la “Veganella” bio al basilico marca Soyana, favolosa!)

“Pancetta” di melanzane

pancetta di melanzane 4

Buon appetito!

 

 

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4 thoughts on “Experimenting raw eggplant “bacon” / Sperimentando la “pancetta” raw di melanzane

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