Hot buckwheat with sweet potato and black chickpeas / Grano saraceno piccante con batata e ceci neri

saraceno batata ceci neri 1

Hello everyone!

Among all the gluten-free grain, the one I like the most is buckwheat…what about you?

This time I decided to use sweet potato and black chickpeas, and I really enjoyed this combination.

I hope you’ll like it too! 🙂

Ingredients:

200 gr peeled sweet potato

80 gr buckwheat (dry weight)

30 gr black chickpeas (dry weight)

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Ground dried mixture of sage, rosemary and oregano (my mum makes it!)

Cayenne pepper

Black pepper

Method:

Soak the chickpeas for at least 12 hours with a piece of kombu alga (3 cm), then rinse them and cook in cold unsalted water with the kombu alga and an halved bay leaf. It takes about 2.30 hours.

Wash the buckwheat, then put it in a pot with some cold unsalted water (water:buckwheat ratio 2:1), bring the water to the boil, keep the lid on and cook on a low flame for about 18′ (the buckwheat will absorb all the water).

Dice and steam the sweet potato.

Heat some oil in a pan, then add the cooked buckwheat, chickpeas and sweet potato with a drizzle of oil and tamari sauce and a sprinkle of herbs and cayenne pepper.

Serve with a drizzle of oil and a sprinkle of black pepper (I love pepper, did you get it? Hahaha!).

saraceno batata ceci neri 2

Enjoy!


 

saraceno batata ceci neri 1

Ciao a tutti!

Tra tutti i cereali senza glutine, quello che amo di più è il grano saraceno…e voi?

Questa volta ho deciso di usare la batata ed i ceci neri, ed ho davvero apprezzato questa combinazione.

Spero piacerà anche a voi! 🙂

Ingredienti:

200 gr batata pelata

80 gr grano saraceno (peso secco)

30 gr ceci neri (peso secco)

Olio evo

Salsa tamari

Misto secco macinato di salvia, rosmarino ed origano (lo fa mia mamma!)

Peperoncino secco

Pepe nero

Procedimento:

Ammollate i ceci per almeno 12 ore con un pezzo di alga kombu (3 cm), poi sciacquateli e cuocete in acqua fredda non salata con la kombu ed una foglia di alloro tagliata a metà. Ci vogliono circa 2.30 ore.

Lavate il grano saraceno, poi mettetelo in una pentola con acqua fredda non salata (rapporto acqua:grano saraceno 2:1), portate l’acqua ad ebollizione, coprite e cuocete su fiamma bassa per circa 18′ (il grano saraceno assorbirà tutta l’acqua).

Tagliate a dadini e cuocete a vapore la batata.

Scaldate un pò d’olio in padella, poi aggiungete il grano saraceno, i ceci e la batata cotti con un filo d’olio e di salsa tamari ed una spolverata di erbe e peperoncino.

Servite con un filo d’olio ed una macinata di pepe nero (amo il piccante, lo avevate capito? Ahahah!).

saraceno batata ceci neri 2

Buon appetito!

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