Spinach, adzuki beans and buckwheat burgers / Burgers di spinaci, fagioli azuki e grano saraceno

burgers spinaci azuki saraceno 1

Hello everyone!

On June 22nd I gave a gluten free and vegan cooking lesson here in my town, and for that occasion I decided to make a variation of my Escarole, adzuki beans and quinoa burgers (you can find them here:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/03/11/escarole-adzuki-beans-and-quinoa-burgers-burgers-di-scarola-fagioli-azuki-e-quinoa/ ).

This recipe has been really appreciated, so I’m happy to share it with you!

This is an amazing main course, really complete (vegetables, beans and cereals), so you can have it as a single course!

You also can freeze the burgers before oven-baking, so you can have them ready to bake anytime!

Ingredients (for about 12/13 burgers):

400 gr spinach

350 gr potatoes

60 gr adzuki beans (dry weight, or 170 gr cooked beans)

1 piece (2/3 cm) of kombu alga (to soak and cook the beans)

1 bay leaf (to cook the beans)

1 red onion

1 garlic clove

90 gr buckwheat (dry weight)

Dried and ground oregano

Fresh and ground rosemary

Cayenne pepper to taste

1 tsp turmeric powder

Umeboshi vinegar to taste

Seaweed gomasio to taste

Extra virgin olive oil

Corn breadcrumbs (toasted corn flour – flour, not starch -, there is no bread at all!)

Method:

Soak the beans with the kombu alga for at least 12 hours, then cook them in cold unsalted water (ratio is 6:1) with a halved bay leaf for about 90′ (they will absorb all the water).

Wash and clean the spinach, the shred them.

Wash and peel the potatoes, then dice and steam them. When they’re still warm, mash them using a potato masher.

Wash the buckwheat and cook it in cold unsalted water (ratio is 2:1) for about 18′, it will absorb all the water (when the water starts to boil, lower the flame and cover). Then let is stand, covered, for 10′ more.

Heat some oil in a pan, then add the chopped garlic and onion and stir-fry.

Add the spinach, sauté for a minute then cover, lower the flame and cook for about 10′ or until they soften.

Now add the cooked beans and the mashed potatoes, pour a drizzle of oil and umeboshi vinegar, sprinkle some seaweed gomasio (to taste, I use umeboshi vinegar and seaweed gomasio instead of sea salt), the herbs, some Cayenne pepper and the turmeric powder.

Stir-fry for a few minutes.

Let the mixture cool down before shaping the burgers.

Wet your hands and make 12/13 balls, then press them on the (lined with baking paper) baking pan to shape the burgers.

burgers spinaci azuki saraceno 2

burgers spinaci azuki saraceno 1

Sprinkle corn breadcrumbs on them and pour a drizzle of oil on your burgers.

Bake in pre-heated oven to 180° for about 20′.

burgers spinaci azuki saraceno 2

Enjoy!


 

burgers spinaci azuki saraceno 1

Ciao a tutti!

Il 22 giugno ho tenuto una lezione di cucina vegan e senza glutine qui nella mia città, e per quell’occasione ho deciso di fare una variante dei miei Burgers di scarola, fagioli azuki e quinoa (potete trovarli qui:

https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/03/11/escarole-adzuki-beans-and-quinoa-burgers-burgers-di-scarola-fagioli-azuki-e-quinoa/ ).

Questa ricetta è stata molto apprezzata, quindi sono felice di condividerla con voi!

E’ un fantastico secondo piatto, davvero completo (verdure, fagioli e cereali), quindi potete considerarlo un piatto unico!

Potete anche congelare i burgers prima di cuocerli in forno, così li avrete pronti da cuocere in qualsiasi momento!

 

Ingredienti (per circa 12/13 burgers):

400 gr spinaci

350 gr patate

60 gr fagioli azuki (peso secco, o 170 gr fagioli cotti)

1 pezzo (2/3 cm) di alga kombu (per ammollare e cuocere i fagioli)

1 foglia di alloro (per cuocere i fagioli)

1 cipolla di Tropea

1 spicchio d’aglio

90 gr grano saraceno (peso secco)

Origano secco tritato

Rosmarino fresco tritato

Peperoncino a piacere

1 cucchiaino curcuma in polvere

Acidulato di umeboshi qb

Gomasio con alghe qb

Olio evo

Panatura di mais (farina di mais tostata – farina, non amido -, non contiene pane!)

Procedimento:

Ammollate i fagioli con l’alga kombu per almeno 12 ore, poi cuoceteli in acqua fredda non salata (rapporto 6:1) con una foglia di alloro spezzata a metà per circa 90′ (assorbiranno tutta l’acqua).

Lavate e pulite gli spinaci, poi tagliateli a pezzetti.

Lavate e pelate le patate, poi fatele a cubetti e cuocetele a vapore. Quando sono ancora calde, fatele a purea usando uno schiacciapatate.

Lavate il grano saraceno e cuocetelo in acqua fredda non salata (rapporto 2:1) per circa 18′, assorbirà tutta l’acqua (quando l’acqua inizia a bollire, abbassate la fiamma e coprite). Poi lasciate risposare, coperto, per altri 10′.

Scaldate un pò d’olio in padella, poi aggiungete l’aglio e la cipolla tritati e soffriggete.

Aggiungete gli spinaci, saltate per un minuto poi coprite, abbassate la fiamma e fate cuocere per circa 10′ o finché non appassiscono.

Ora aggiungete i fagioli cotti e la purea di patate, versate un filo d’olio e di acidulato di umeboshi, spolverate con gomasio con alghe (a piacere, io uso l’acidulato ed il gomasio al posto del sale), le erbe, un pò di peperoncino e la curcuma in polvere.

Saltate per pochi minuti.

Lasciate raffreddare il composto prima di dare forma ai burgers.

Inumiditevi le mani e fate 12/13 polpette, poi pressatele sulla teglia da forno (rivestita con carta da forno) per creare i burgers.

burgers spinaci azuki saraceno 2

burgers spinaci azuki saraceno 1

Spolverate con panatura di mais e versate un filo d’olio sui burgers.

Cuocete in forno pre-riscaldato a 180° per circa 20′.

burgers spinaci azuki saraceno 2

Buon appetito!

 

Advertisements

2 thoughts on “Spinach, adzuki beans and buckwheat burgers / Burgers di spinaci, fagioli azuki e grano saraceno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s