Spring fried rice / Fried rice di primavera

fried rice primavera 1

Hello everyone!

I love springtime, and what I like the most about it is zucchini lol 😀

I also love fruit, but when it comes to veggies…zucchini is my favourite ingredient!

A few days ago I made this fried rice with black-eyed peas (I love them too!), and I coloured it using zucchini and fresh cherry tomatoes…so springy, isn’t it?

It’s a very complete single course, I’ve loved it!

Just a suggestion: I always cook a lot of brown rice and beans, then I put them in little bags and keep them in the freezer so when I need just a serving of them, it’s ready in my freezer!

I hope you’ll like this recipe as I did 😉

Ingredients (for 1 person):

80 gr brown rice (dry weight)

30 gr black-eyed peas (dry weight)

A piece (2/3 cm) of kombu alga (to soak and cook the beans)

A bay leaf (to cook the beans)

35 gr red spring onion (1/2 spring onion)

1 garlic clove

1/2 celery stalk

160 gr zucchini (2 zucchini)

5 cherry tomatoes

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Method:

Rinse the rice under running water, then cook it in cold unsalted water (ratio 2:1) until it absorbs all the water (it takes about 40′).

Soak the beans for at least 12 hours with a piece of kombu alga (3 cm) in the water. Rinse them and cook in cold unsalted water with the kombu alga and a halved bay leaf.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion, garlic, carrot and celery and stir-fry until they soften.

Slice the zucchini thinly, add them into the pan and sauté for a minute, then lower the flame, cover and cook for 5/10′ until they soften.

Add rice and beans, a drizzle of oil and tamari sauce and sauté.

Cut each tomato in 4 slices and add them just at the end (I prefer them raw, just a bit warm).

fried rice primavera 2

Serve and enjoy!


fried rice primavera 1

Ciao a tutti!

Amo la primavera, e ciò che amo di più di lei sono le zucchine ahah 😀

Amo anche la frutta, ma quando si tratta di verdure…le zucchine sono il mio ingrediente preferito!

Qualche giorno fa ho fatto questo fried rice con fagioli dell’occhio (amo anche quelli!), e l’ho colorato usando zucchine e pomodori ciliegini freschi…così primaverile, no?

E’ un piatto unico davvero completo, l’ho adorato!

Solo un suggerimento: io cuocio sempre un sacco di riso integrale e fagioli, poi li metto in sacchettini e li tengo in freezer così quando ho bisogno di una sola porzione, è pronta nel mio freezer!

Spero questa ricetta vi piaccia quanto a me 😉

Ingredienti (per 1 porzione):

80 gr riso integrale (peso secco)

30 gr fagioli dell’occhio (peso secco)

Un pezzo (2/3 cm) di alga kombu (per l’ammollo e la cottura dei fagioli)

Una foglia di alloro (per cuocere i fagioli)

35 gr cipollotto rosso (1/2 cipollotto)

1 spicchio d’aglio

1/2 costa di sedano

160 gr zucchine (2 zucchine)

5 pomodori ciliegini

Olio evo

Salsa tamari

Procedimento:

Sciacquate il riso sotto acqua corrente, poi cuocetelo in acqua fredda non salata (rapporto 2:1) finché non assorbe tutta l’acqua (impiega circa 40′).

Ammollate i fagioli per almeno 12 ore con un pezzo di alga kombu (3 cm) nell’acqua. Risciacquate e cuocete in acqua fredda non salata con la kombu ed una foglia di alloro spezzata a metà.

Scaldate un pò d’olio in padella, poi aggiungete cipollotto, aglio, carota e sedano tritati e soffriggete finché non si ammorbidiscono.

Affettate le zucchine a rondelle sottili, aggiungetele in padella e saltate per un minuto, poi abbassate la fiamma, coprite e cuocete per 5/10′ finché non si ammorbidiscono.

Aggiungete riso e fagioli, un filo d’olio e di salsa tamari e saltate.

Tagliate ogni pomodorino in 4 fette ed aggiungetele alla fine (io li preferisco crudi, giusto un filo tiepidi).

fried rice primavera 2

Servite e buon appetito!

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