Okra and adzuki beans fried rice / Riso fritto con okra e fagioli azuki

rice okra azuki 2

Hello everyone!

I got some fresh okra at the asian and african shop of my town, the same place where I buy daikon and any kind of spices…I love going there and looking around to choose something I’ve never tried!

Okra is a vegetable hailing from Africa, but by now you can easily find it here in these kind of shops. The Indian cousine use it too.

It’s a great source of vitamin A, flavonoid anti-oxidants (it is one of the vegetables with highest levels of beta-carotene, xanthine and lutein), folates, vitamin C and vitamin K. It’s rich in B-complex group of vitamins, and it’s also a good source of many important minerals such as iron, calcium, manganese and magnesium. Its mucilage substance helps in smooth peristalsis of digested food through the gut and eases constipation condition.

So, how you can easily understand, it’s a very rich and healthy food!

okra

A “problem” associated to the okra is the “slime” factor, that you can overcome if you don’t use much liquid (don’t make a soup with okra if you don’t like this “jelly” effect!) and if you use a fair amount of acid (from the tomato pulp here). The blend of spices also helps minimize this “side effect”.

I made this spiced single course and I really enjoyed it, then I wanna share with you my recipe!

I hope you’ll like it!

Ingredients:

5 okra

1/2 red spring onion

80 gr brown rice (dry weight)

30 gr adzuki beans (dry weight)

A piece (2/3 cm) of kombu alga (to cook the beans)

A bay leaf (to cook the beans)

Tamari sauce

5 tbsp tomato pulp

1 tsp Garam Masala (Indian powder made up of: coriander, cumin, pimento, nutmeg, pepper, cardamom, clove, fennel and bay leaves)

Extra virgin olive oil

Method:

Rinse the rice under running water, then cook it in cold unsalted water (ratio 2:1) until it absorbs all the water (it takes about 40′).

Soak the beans for 12 hours with a piece of kombu alga (3 cm), then boil them in unsalted cold water (ratio 6:1). Put a halved bay leaf and the piece of kombu alga in the pot during cooking. It takes about 90′.

Heat some oil in a pan, the add the chopped onion and stir-fry.

Add the chopped okra and quickly sauté it, then cover and cook on a low flame for about 4/5′ or until it softens.

Add rice and beans, pour a drizzle of oil and tamari sauce and add the tomato pulp. Cook for a few minutes to reduce the sauce.

Sprinkle the Garam Masala on it, then stir-fry for a few minutes more.

rice okra azuki 1

Enjoy!


 

rice okra azuki 2

Ciao a tutti!

Ho preso dell’okra fresca al negozio afro-asiatico della mia città, lo stesso posto dove compro il daikon ed ogni genere di spezie…amo andare lì e guardarmi intorno per scegliere qualcosa che non ho mai provato!

L’okra è una verdura originaria dell’Africa, ma ormai si può facilmente trovare qui in queste tipologie di negozi. Anche la cucina indiana la usa.

E’ una fonte importante di vitamina A, flavonoidi anti-ossidanti (è uno dei vegetali con i più alti livelli di beta carotene, xantina e luteina), folati, vitamina C e vitamina K. E’ ricca di vitamine del gruppo B, ed è anche una buona fonte di molti importanti minerali come ferro, calcio, manganese e magnesio. La sua mucillagine facilita la peristalsi intestinale ed allevia la costipazione.

Quindi, come potete facilmente dedurre, è un alimento davvero ricco e salutare!

 

okra

Un “problema” associato all’okra è il fattore “viscidume”, che si può superare non usando troppi liquidi (non fate una zuppa con l’okra se non vi piace questo effetto “gelatina”!) ed usando una giusta quantità di sostanza acida (qui dalla polpa di pomodoro). Anche la miscela di spezie aiuta a minimizzare questo “effetto collaterale”.

Ho fatto questo piatto unico speziato e mi è piaciuto davvero molto, quindi voglio condividere con voi la mia ricetta!

Spero vi piaccia!

Ingredienti:

5 okra

1/2 cipollotto rosso

80 gr riso integrale (peso secco)

30 gr fagioli azuki (peso secco)

Un pezzo (2/3 cm) di alga kombu (per cuocere i fagioli)

Una foglia di alloro (per cuocere i fagioli)

Salsa tamari

5 cucchiai polpa di pomodoro

1 cucchiaino Garam Masala (polvere indiana fatta di: coriandolo, cumino, pimento, noce moscata, pepe, cardamomo, chiodi di garofano, finocchio ed alloro)

Olio evo

 

Procedimento:

Sciacquate il riso sotto acqua corrente, poi cuocetelo in acqua fredda non salata (rapporto 2:1) finché non assorbe tutta l’acqua (impiega circa 40′).

Ammollate i fagioli per 12 ore con un pezzo di alga kombu (3 cm), poi bolliteli in acqua fredda non salata (rapporto 1:6). Mettete una foglia di alloro ed il pezzo di alga kombu nella pentola durante la cottura. Impiega circa 90′.

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete la cipolla tritata e soffriggete.

Aggiungete l’okra tagliata a pezzetti e saltatela velocemente, poi coprite e cuocete su fiamma bassa per circa 4/5′ o finché non si ammorbidisce.

Aggiungete riso e fagioli, versate un filo d’olio e di salsa tamari ed aggiungete la polpa di pomodoro. Cuocete per qualche minuto per ridurre la salsa.

Spolverate con Garam Masala, poi saltate per qualche minuto ancora.

rice okra azuki 1

Buon appetito!

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