Polenta croutons with Vale’s sauce / Crostini di polenta con salsa di Vale

tartine polenta 2

Hello everyone!

I’m aware that summer is coming (at least in my hemisphere lol ), but I think we can have polenta anytime!!

I had some sliced cooked polenta, so I grilled it and used as croutons to serve this tasty sauce.

I enjoyed a lot this recipe, so here I am to share it with you, I hope you’ll like it!!

You can serve it as appetizer or as first course.

I got about 14 croutons with this amount of sauce.

Ingredients for the sauce (about 385 gr):

13 gr clean basil (1 bunch)

1 garlic clove

40 gr peeled daikon

1/2 red spring onion (about 30 gr)

165 gr tomato pulp

40 gr pine nuts

20 gr celery

5 gr capers (about 10)

1 tbsp umeboshi vinegar

About 10 taggiasche olives (and more for the topping of each crouton)

Ingredients for the croutons (about 14):

About 300 gr cooled cooked polenta

Method:

Put all the ingredients of the sauce except for the olives in your food processor, then blend until the mixture gets creamy.

Warm the sauce in a pan adding the olives.

Grill the sliced polenta to have the croutons.

Put some sauce on each crouton and top them with an olive each.

tartine polenta 1

Enjoy!


 

tartine polenta 2

Ciao a tutti!

Sono consapevole che l’estate sta arrivando (almeno nel mio emisfero ahah), ma penso che si possa mangiare la polenta in qualsiasi stagione!!

Avevo della polenta cotta tagliata a fette, quindi l’ho grigliata ed usata come crostini per servire questa salsa sfiziosa.

Mi è piaciuta un sacco questa ricetta, quindi eccomi a condividerla con voi, spero vi piaccia!!

Potete servirla come aperitivo o come primo piatto.

Ho ottenuto circa 14 crostini con questa quantità di salsa.

 

Ingredienti per la salsa (circa 385 gr):

13 gr basilico pulito (1 mazzetto)

1 spicchio d’aglio

40 gr daikon pelato

1/2 cipollotto rosso (circa 30 gr)

165 gr polpa di pomodoro

40 gr pinoli

20 gr sedano

5 gr capperi (circa 10)

1 cucchiaio acidulato di umeboshi

Circa 10 olive taggiasche (più altre per la decorazione di ogni crostino)

Ingredienti per i crostini (circa 14):

Circa 300 gr polenta cotta raffreddata

Procedimento:

Mettete tutti gli ingredienti della salsa tranne le olive nel mixer, poi frullate finché il composto non diventa cremoso.

Scaldate la salsa in padella aggiungendo le olive.

Grigliate la polenta a fette per ottenere i crostini.

Mettete un pò di salsa su ogni crostino e guarniteli con un’oliva ciascuno.

tartine polenta 1

Buon appetito!

 

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2 thoughts on “Polenta croutons with Vale’s sauce / Crostini di polenta con salsa di Vale

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