Hazelnut and lemon cookies / Biscotti alla nocciola e limone

biscotti di nocciole al limone

Hello everyone!

Today I wanna share with you this cookies recipe, I used some hazelnut okara (the leftover I get by making my milk), but you obviously can use some ground hazelnuts, just wet them with a drizzle of water.

I think these cookies are delicious for breakfast, I hope you’ll like them! 🙂

Ingredients (for about 15 cookies):

140 gr hazelnut okara (or ground hazelnuts with a drizzle of water to wet them)

70 gr rice flour

70 gr buckwheat

4 tbsp brown sugar

2 tbsp extra virgin olive oil

2 tsp baking powder

1 pinch of sea salt

1/2 organic lemon grated zest

A drizzle of water if the okara is very dry

Method:

Sift the flour in a mixing bowl, then add baking powder, sugar, salt, okara and lemon zest and blend using a wooden spoon.

Now pour the oil and, if the mixture is too dry, just pour a drizzle of water.

Move the dough from the mixing bowl to a clean work surface (I use a silicone baking mat) and knead the dough.

Roll the paste in between your hands into little balls, then press them to shape the cookies on a lined (with baking paper) baking tray.

Bake in pre-heated oven to 180° for 20′.

biscotti di nocciole al limone2

Enjoy!


 biscotti di nocciole al limone

Ciao a tutti!

Oggi voglio condividere con voi questa ricetta di biscotti, io ho usato dell’okara di nocciole (lo scarto che ottengo facendo il latte), ma ovviamente potete usare delle nocciole macinate, semplicemente inumiditele con un filo d’acqua.

Penso che questi biscotti siano deliziosi per la colazione, spero vi piacciano! 🙂

Ingredienti (per circa 15 biscotti):

140 gr okara di nocciole (o nocciole macinate con un filo d’acqua per inumidirle)

70 gr farina di riso

70 gr farina di grano saraceno

4 cucchiai zucchero di canna

2 cucchiai olio evo

2 cucchiaini lievito

1 pizzico sale

scroza grattugiata di 1/2 limone bio

Un filo d’acqua se l’okara è molto asciutta

Procedimento:

Setacciate le farine in una terrina, poi aggiungete lievito, zucchero, sale, okara e scorza di limone ed amalgamate usando un cucchiaio di legno.

Ora versate l’olio e, se il composto è troppo asciutto, aggiungete semplicemente un filo d’acqua.

Spostate l’impasto dalla terrina ad un piano di lavoro pulito (io uso un tappetino in silicone) e lavorate l’impasto.

Fate delle palline di composto con le mani, poi schiacciatele per formare i biscotti su una teglia da forno rivestita con carta da forno.

Cuocete in forno preriscaldato a 180° per 20′.

biscotti di nocciole al limone2

Buon appetito!

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