Sweet potato and rice pie with spicy tofu and cashew nuts cream / Sformato di batata e riso in crema speziata di tofu e anacardi

sformato batata 4

Hello everyone!

A few days ago I decided to use a sweet potato that has been staring at me for 5 days because I wasn’t able to decide how to cook it 😀

I made these rice, sweet potato and spinach pies, and I garnish them with a spicy tofu and cashew nuts cream because I wanted to get a complete single course.

I hope you like this recipe, I’m aware it’s not the best picture (cooking at night is not good for taking pics!), but it’s really good, I promise!

Ingredients (for 2/3 little pies):

590 gr sweet potato

60 gr red spring onion

1 carrot

1 celery stalk

1 garlic clove

175 gr clean spinach

80 gr brown rice (dry weight)

Seaweed gomasio to taste

Extra virgin olive oil

Ingredients for the cream:

140 gr tofu

80 gr cashew nuts

4 pinches of dried and ground mixture of sage, rosemary and oregano

6 tbsp extra virgin olive oil

4 tbsp almond milk (or other vegetable and gluten-free milk)

2 pinch of sea salt

Cayenne pepper to taste

1 tsp cumin powder

1 tsp turmeric powder

Method:

Peel, dice and steam the sweet potato.

Rinse the rice and cook it in cold unsalted water (ratio 2:1) until it absorbs all the water (it will take about 45′).

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion, carrot, celery and garlic and stir-fry until they soften.

Add the shredded spinach, cover and cook on a low flame for about 5′ (or until they soften), then add the sweet potato and the rice.

Pour a drizzle of oil and sprinkle with seaweed gomasio to taste.

Let’s make the cream:

just put all the ingredients in your food processor and blend.

Shape the pies using a mold (or an oiled cup as I did 😉 ),

sformato batata 1

sformato batata 2

then place the cream as a ring surrounding the pie and serve.

sformato batata 3

Enjoy!


 

sformato batata 4

Ciao a tutti!

Qualche giorno fa ho deciso di usare una batata che mi fissava da 5 giorni perchè non riuscivo a decidere come cucinarla 😀

Ho fatto questi sformatini di riso, batata e spinaci, e li ho guarniti con una crema speziata di tofu e anacardi perchè volevo ottenere un piatto unico completo.

Spero vi piaccia questa ricetta, mi rendo conto che non è la miglior foto (cucinare la sera non va bene per fare le foto!), ma è davvero buona, garantisco!

Ingredienti (per 2/3 sformatini):

590 gr batata

60 gr cipollotto rosso

1 carota

1 costa di sedano

1 spicchio d’aglio

175 gr spinaci puliti

80 gr riso integrale (peso secco)

Gomasio con alghe qb

Olio evo

Ingredienti per la crema:

140 gr tofu

80 gr anacardi

4 prese di mix secco e tritato di salvia, rosmarino ed origano

6 cucchiai olio evo

4 cucchiai latte di mandorle (o altro latte vegetale e senza glutine)

2 pizzichi sale

Peperoncino a piacere

1 cucchiaino cumino in polvere

1 cucchiaino curcuma in polvere

Procedimento:

Pelate, tagliate a cubetti e cuocete a vapore la batata.

Sciacquate il riso e cuocetelo in acqua fredda non salata (rapporto 2:1) finché non assorbe tutta l’acqua (impiegherà circa 45′).

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete cipolla, carota, sedano ed aglio tritati e soffriggete finché non si ammorbidiscono.

Aggiungete gli spinaci tagliati a listarelle, coprite e cuocete su fiamma bassa per circa 5′ (o finché non appassiscono), poi aggiungete la batata ed il riso.

Versate un filo d’olio e spolverate con gomasio con alghe per salare.

Prepariamo la crema:

semplicemente mettete tutti gli ingredienti nel mixer e frullate.

Date forma agli sformatini usando uno stampo (od una tazza unta come ho fatto io 😉 ),

sformato batata 1

sformato batata 2

poi disponete la crema ad anello circondando lo sformato e servite.

sformato batata 3

Buon appetito!

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3 thoughts on “Sweet potato and rice pie with spicy tofu and cashew nuts cream / Sformato di batata e riso in crema speziata di tofu e anacardi

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