Black and white: chickpeas and quinoa / Bianco e nero: quinoa e ceci

black & white quinoa e ceci

Hello everyone!

I like single courses: everything I need in just one dish! 😉

Ingredients:

100 gr boiled and unsalted black chickpeas (dry weight about 50 gr)

80 gr white quinoa (dry weight)

40 gr red onion

1 carrot

150 gr tomato pulp

A dozen of capers

Dried ground mixture of sage, rosemary and oregano

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Method:

Soak the chickpeas for at least 12 hours (I usually soak them for 24 hours) with a piece of kombu alga (3 cm), then rinse them and cook in cold unsalted water with the kombu alga and a halved bay leaf. It takes about 2.30 hours.

Rinse the quinoa under running water and put it in a pot with unsalted cold water (water:quinoa ratio is 2:1), bring it to a boil then cover, lower the flame and cook for about 15/20′. The quinoa will absorb all the water.

Heat some oil in a pan, then add the chopped onion and carrot and stir-fry until they soften.

Pour the tomato pulp and add a handful of capers. Cook on a low flame to reduce the sauce.

Add the boiled chickpeas and quinoa, pour a drizzle of oil and tamari sauce, sprinkle some herbs and sauté.

Enjoy!


 

black & white quinoa e ceci

Ciao a tutti!

Amo i piatti unici: tutto ciò di cui ho bisogno in un solo piatto! 😉

Ingredienti:

100 gr ceci neri lessati e non salati (peso secco circa 50 gr)

80 gr quinoa bianca (peso secco)

40 gr cipolla rossa

1 carota

150 gr polpa di pomodoro

Una dozzina di capperi

Mix secco tritato di salvia, rosmarino ed origano

Olio evo

Salsa tamari

Procedimento:

Ammollate i ceci neri per almeno 12 ore (io solitamente li ammollo per 24 ore) con un pezzo di alga kombu (3 cm), poi sciacquate e cuocete in acqua con la kombu ed una foglia di alloro spezzata a metà. Impiegano circa 2.30 ore.

Sciacquate la quinoa sotto acqua corrente e mettetela in una pentola con acqua fredda non salta (il rapporto acqua:quinoa è 2:1), portate a bollore poi coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 15/20′. La quinoa assorbirà tutta l’acqua.

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete la cipolla e la carota tritate e soffriggete finché non si ammorbidiscono.

Versate la polpa di pomodoro ed aggiungete una manciata di capperi. Cuocete a fiamma bassa per ridurre la salsa.

Aggiungete la quinoa ed i ceci lessati, versate un filo d’olio e di salsa tamari, spolverate con un pò di aromi e saltate.

Buon appetito!

Advertisements

3 thoughts on “Black and white: chickpeas and quinoa / Bianco e nero: quinoa e ceci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s