Venus fried rice with mung beans and cauliflower / Riso fritto di Venere con fagioli mung e cavolfiore

fried rice mung e cavolfiore

Helloooooo!!!

Cauliflower’s season is ending so…I wanted to enjoy it for the last time until the next year! 😉

It’s an easy and fast recipe (if you keep boiled beans and rice in your freezer like I do! When I have free time I cook a lot of beans and brown (or black) rice, then I put them in little bags in the freezer, so I can use them whenever I need!)

This is a colorful single course, really complete thanks to the rice, veggies and beans 😉

I hope you’ll like it!

Ingredients (for 1 large serving):

150 gr unsalted boiled Venus black rice (dry weight about 80 gr)

90 gr unsalted boiled mung beans (dry weight 30 gr)

1 carrot

1 garlic clove

30 gr leek

150 gr clean cauliflower (I use florets and the core of the stem)

Tamari sauce to taste

Extra virgin olive oil

Method:

If you have dry rice and beans: cook rice in cold unsalted water (ratio 2:1) until it absorbs all the water (it takes about 45′, check on it and in case add some more boiling water), then let it stand with the lid on.

Cook the beans (you need to soak them for about 12 hours before cooking, I suggest to put a piece of kombu alga – 3 cm – in the water) in cold unsalted water, adding the piece of kombu alga and an halved bay leaf. It will take about 30′. After that, you can cut the kombu alga and eat it with the beans.

Heat some oil in a pan, then add the chopped carrot, leek and garlic and stir-fry until they soften.

Add the chopped cauliflower, sauté for a minute then cover the pan and cook on a low flame until it soften (about 15′, I like it a bit crunchy, it’s up to you!).

Now add the rice and the beans, pour a drizzle of oil and tamari sauce and stir-fry.

fried rice mung e cavolfiore 2

Enjoy!


fried rice mung e cavolfiore

Ciao a tutti!

La stagione del cavolfiore sta finendo quindi…volevo godermelo per l’ultima volta fino al prossimo anno! 😉

E’ una ricetta facile e veloce (se conservate del riso e fagioli bolliti nel freezer come faccio io! Quando ho tempo cuocio un sacco di legumi e riso integrale, poi li metto in sacchettini nel freezer, così posso usarli in qualsiasi momento mi servano!)

E’ un colorato piatto unico, davvero completo grazie al riso, le verdure ed i legumi 😉

Spero vi piaccia!

Ingredienti (per 1 porzione abbondante):

150 gr riso Venere bollito e non salato (peso secco circa 80 gr)

90 gr fagioli mung bolliti e non salati (peso secco 30 gr)

1 carota

1 spicchio d’aglio

30 gr porro

150 gr cavolfiore pulito (io uso le cimette ed il cuore del gambo)

Salsa tamari qb

Olio evo

Procedimento:

Se avete riso e fagioli secchi: cuocete il riso in acqua fredda non salata (rapporto 2:1) finché non assorbe tutta l’acqua (impiega circa 45′, controllate ed eventualmente aggiungete altra acqua bollente), poi lasciate riposare con il coperchio.

Cuocete i fagioli (dovete ammollarli per circa 12 ore prima di cuocerli, suggerisco di mettere un pezzo di alga Kombu – 3 cm – nell’acqua) in acqua fredda non salata, aggiungendo il pezzo di kombu ed una foglia di alloro spezzata a metà. Impiegheranno circa 30′. Dopo, potrete tagliare l’alga e mangiarla coi fagioli.

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete carota, porro ed aglio tritati e soffriggete finché non si ammorbidiscono.

Aggiungete il cavolfiore a pezzetti, saltate per un minuto poi coprite la padella e cuocete a fiamma bassa finché non si ammorbidisce (circa 15′, a me piace resti un pò croccante, dipende da voi!).

Ora aggiungete il riso ed i fagioli, versate un filo d’olio e di tamari e saltate.

fried rice mung e cavolfiore 2

Buon appetito!

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3 thoughts on “Venus fried rice with mung beans and cauliflower / Riso fritto di Venere con fagioli mung e cavolfiore

  1. Riso nero Venere fritto con fagioli mung!!! E cavolfiore!!!!!golosissima idea per chiudere con la stagione dei cavolfiori….golosissima ricetta😋😋😋👍👏👏👏👑😍

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