Rice pie with broad beans, peas and cashew nuts cream / Tortino di riso in crema di fave, piselli e anacardi

tortino riso fave piselli 1

Hello everyone!!

The broad beans and peas season just started here, and I got some of them from my farmer “pusher” (yes, I’m addicted to fruit and veggie…) lol 😀

The first day I was lazy and tired, so I used some broad beans in a salad (amazing salad 😉 ), but the day after I decided to use them to make a special rice pie, also using some peas.

I’ve loved it, and I hope you’ll like it too, it’s crunchy on the surface and soft inside…sooo tasty!

I used a 30×22 cm oven pan to get a thin pie as you can see in the picture.

Ingredients:

300 gr ribe rice (dry weight)

140 gr fresh shelled broad beans

115 gr fresh shelled peas

100 gr red onion

50 gr cashew nuts

Dried ground thyme

Dried ground mixture of sage, rosemary and oregano

Black pepper

A pinch of sea salt

Extra virgin olive oil

Seaweed gomasio

Cornbread crumbs (toasted corn flour)

Method:

Rinse the rice and cook it in cold unsalted water (ratio 2:1) until it absorbs all the water ( it will take about 15′), then pour a drizzle of oil, cover and let it stand.

Steam the broad beans, the peas and the chopped onion, then put them in your food processor and mix.

Grind the cashew nuts and add them in the food processor with 2 tbsp of oil, some herbs and pepper and a pinch of salt. Blend again, you’ll get a delicious cream!

Now pour the cream onto the boiled rice and stir, then pour some oil and sprinkle with seaweed gomasio, blend and check if you need to add some more gomasio.

Line your oven pan with baking paper, then pour the mixture, spread it out evenly and cover with cornbread crumbs, then pour a drizzle of oil.

IMG_2057

Cook in pre-heated oven to 180° for 30′, then use the grill function for 5′ more.

tortino riso fave piselli 2

Enjoy!


 tortino riso fave piselli 1

Ciao a tutti!!

La stagione di fave e piselli è appena iniziata qui, e ne ho presi un pò dalla mia “pusher” contadina (sì, sono dipendente da frutta e verdura…) ahaha 😀

Il primo giorno ero pigra e stanca, quindi ho usato un pò di fave in un’insalata (favolosa insalata 😉 ), ma il giorno dopo ho deciso di usarle per fare un tortino di riso speciale, usando anche un pò di piselli.

L’ho adorato, e spero piaccia anche a voi, è croccante in superficie e morbido dentro…così saporitoooo!

Io ho usato una teglia 30×22 cm per ottenere un tortino sottile come potete vedere nella foto.

Ingredienti:

300 gr riso ribe (peso secco)

140 gr fave fresche sgranate

115 gr piselli freschi sgranati

100 gr cipolla rossa

50 gr anacardi

Timo secco macinato

Mix secco macinato di salvia, rosmarino e origano

Pepe nero

Un pizzico di sale

Olio evo

Gomasio con alghe

Panatura di mais (farina di mais tostata)

Procedimento:

lavate il riso e cuocetelo in acqua fredda non salata (rapporto 2:1) finché non assorbe tutta l’acqua (impiegherà circa 15′), poi versate un filo d’olio, coprite e lasciate riposare.

Cuocete a vapore le fave, i piselli e la cipolla a pezzetti, poi metteteli nel mixer e frullate.

Macinate gli anacardi ed aggiungeteli nel mixer con 2 cucchiai di olio, un pò di aromi e pepe ed un pizzico di sale. Frullate di nuovo, otterrete una crema deliziosa!

Ora versate la crema sul riso bollito e mescolate, poi versate un pò d’olio e spolverate gomasio con alghe, frullate e controllate se vi serve aggiungere altro gomasio.

Rivestite con carta da forno la vostra pirofila, poi versate il composto, livellatelo e ricoprite con panatura di mais, poi versate un filo d’olio.

IMG_2057

Cuocete in forno pre-riscaldato a 180° per 30′, poi attivate la funzione grill per altri 5′.

tortino riso fave piselli 2

Buon appetito!

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3 thoughts on “Rice pie with broad beans, peas and cashew nuts cream / Tortino di riso in crema di fave, piselli e anacardi

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