Fancy spaghetti with black chickpeas / Spaghetti sfiziosi ai ceci neri

spaghetti ceci neri

Hello everyone!

A month ago I bought black chickpeas because I was curious to try them: they’re a little bit smaller than usual chickpeas, the taste is the same and they are richer in iron than the white chickpeas.

I made this pasta as single course, with black chickpeas, escarole and radicchio rosso…soooo tasty! 😉

Ingredients (for 1 person):

80 gr corn spaghetti

90 gr boiled and unsalted black chickpeas (dry weight about 45 gr)

60 gr clean escarole

60 gr clean radicchio rosso

30 gr leek

1 garlic clove

Seaweed gomasio to taste

1 tsp hemp oil (it satisfies the omega 3 daily requirement)

Extra virgin olive oil

Method:

Soak the chickpeas for at least 12 hours with a piece of kombu alga (3 cm), then rinse them and cook in cold unsalted water with the kombu alga and an halved bay leaf. It takes about 2.30 hours.

Bring to a boil some salted water and put the pasta in. Cook for the required time.

Heat some oil in a pan, then add the chopped leek and garlic and sweat them.

Add the shredded escarole and radicchio into the pan, then cover and cook on a low flame for about 5′ until they soften.

Put the boiled chickpeas into the pan, cover and cook for 5′ more.

Add the spaghetti, pour a drizzle of oil, sprinkle some gomasio on it and sauté for a few minutes.

Serve with a teaspoon of hemp oil on it!

spaghetti ceci neri 2

Enjoy!


 

spaghetti ceci neri

Ciao a tutti!

Un mese fa ho comprato questi ceci neri perchè ero curiosa di provarli: sono un pochino più piccoli dei classici ceci, il sapore è lo stesso e sono più ricchi in ferro rispetto ai ceci bianchi.

Ho fatto questa pasta come piatto unico, con ceci neri, scarola e radicchio rosso…così saporitaaaa! 😉

Ingredienti (per 1 persona):

80 gr spaghetti di mais

90 gr ceci neri cotti e non salati (peso secco circa 45 gr)

60 gr scarola pulita

60 gr radicchio rosso pulito

30 gr porro

1 spicchio d’aglio

Gomasio con alghe a piacere

1 cucchiaino olio di canapa (soddisfa il fabbisogno giornaliero di omega 3)

Olio evo

Procedimento:

Ammollate i ceci per almeno 12 ore con un pezzo di alga kombu (3 cm), poi sciacquateli e cuocete in acqua fredda non salata con la kombu ed una foglia di alloro tagliata a metà. Ci vogliono circa 2.30 ore.

Portate a bollore dell’acqua salata e buttate la pasta. Cuocete per il tempo richiesto.

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete porro ed aglio tritati e fateli appassire.

Aggiungete in padella la scarola ed il radicchio tagliati a striscioline, poi coprite e cuocete a fiamma bassa per circa 5′ finchè non si ammorbidiscono.

Mettete i ceci lessati nella padella, coprite e cuocete altri 5′.

Aggiungete gli spaghetti, versate un filo d’olio, spolverate con gomasio e saltate per qualche minuto.

Servite con un cucchiaino di olio di canapa!

spaghetti ceci neri 2

Buon appetito!

Advertisements

4 thoughts on “Fancy spaghetti with black chickpeas / Spaghetti sfiziosi ai ceci neri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s