Tofu and avocado pesto / Pesto di tofu e avocado

spalmab tofu avocado 3

Hello everyone!

By now you know that I love veggie pesto and that I’m trying tasty recipes with tofu…here’s one of those, this time with avocado!

I’m gonna show you 3 ways to use this pesto, but obviously you can use it however you like! 🙂

1) I used this pesto to dress my corn pasta with semi-dried cherry tomatoes, you can see the picture above (in the right season, even better with fresh tomatoes!) and we will see the recipe at the bottom of this post.

2) I also used it to make some raw canapes: you can simply spread the pesto on some raw veggies, I used fennel and radicchio rosso:

Spalmabile tofu e avocado spalmab tofu avocado 2

3) You also can use your pesto to dress an amazing salad, as I did here ( https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/05/03/beetroot-salad-with-tofu-and-avocado-pesto-insalata-di-barbabietola-con-pesto-di-tofu-e-avocado/ ):

spalmab tofu avocado 5

Ingredients (for about 320 gr of pesto):

30 gr cashew nuts

20 gr peeled almonds

1 avocado

60 gr tofu

1 tbsp lemon juice

Tamari sauce to taste

1 garlic clove

2 tbsp extra virgin olive oil

Method:

Soak the cashew nuts and the almonds for at least 2 hours.

Dice the tofu and peel and dice the avocado, chop the garlic clove, then put them into your food processor with the cashew nuts and the almonds. Blend.

Pour the oil, the lemon juice and a drizzle of tamari sauce, then blend and taste to check if you need to add some more tamari sauce.

Blend until the mixture gets creamy.

Here’s my Corn pasta with tomatoes and avocado and tofu pesto:

Ingredients (for 1 person):

90 gr corn pasta

About 20 semi-dried cherry tomatoes (of course in the right season you can use fresh tomatoes, I think it’s even better!)

1 tsp hemp oil (it corresponds to the omega 3 daily requirement)

Avocado and tofu pesto…as much as you like!

Method:

Just bring to a boil some salted water, then put the pasta into the pot and cook it.

Drain it and sauté in a pan with some oil and the cherry tomatoes.

Serve with the pesto (I usually pour a tbsp of cooking water on the pesto) and 1 tsp of hemp oil.

spalmab tofu avocado 4

Enjoy!


spalmab tofu avocado 3

Ciao a tutti!

Ormai sapete che amo i pesti di verdure e che sto provando ricette sfiziose col tofu…qui ce n’è una, questa volta con avocado!

Vi mostro 3 modi per usare questo spalmabile, ma ovviamente potete usarlo come più vi piace! 🙂

1) Ho usato questo pesto per condire la mia pasta di mais con pomodori ciliegini semi-secchi, potete vedere la foto qui sopra (nella giusta stagione, anche meglio con pomodori freschi!) e vedremo la ricetta qui sotto nel post.

2) L’ho usato anche per fare delle tartine crude: potete semplicemente spalmare il pesto su della verdura cruda, io ho usato finocchio e radicchio rosso:

Spalmabile tofu e avocado spalmab tofu avocado 2

3) Potete anche usare il vostro pesto per guarnire una splendida insalata, come ho fatto qui ( https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/05/03/beetroot-salad-with-tofu-and-avocado-pesto-insalata-di-barbabietola-con-pesto-di-tofu-e-avocado/ ) :

spalmab tofu avocado 5

Ingredienti (per circa 320 gr di pesto):

30 gr anacardi

20 gr mandorle pelate

1 avocado

60 gr tofu

1 cucchiaio succo di limone

Salsa tamari qb

1 spicchio d’aglio

2 cucchiai olio evo

Procedimento:

Ammollate gli anacardi e le mandorle per almeno 2 ore.

Fate a cubetti il tofu e pelate e tagliate a cubetti l’avocado, tritate l’aglio, poi metteteli nel mixer con gli anacardi e le mandorle. Frullate.

Versate l’olio, il succo di limone ed un filo di salsa tamari, poi frullate ed assaggiate per verificare se vi serve aggiungere altra tamari.

Frullate finché il composto non diventa cremoso.

Qui c’è la mia Pasta di mais con pomodori e pesto di avocado e tofu:

Ingredienti (per 1 persona):

90 gr pasta di mais

Circa 20 pomodori ciliegini semi-secchi (ovviamente nella giusta stagione potete usare pomodori freschi, penso sia ancora meglio!)

1 cucchiaino olio di canapa (corrisponde al fabbisogno giornaliero di omega 3)

Pesto di avocado e tofu…quanto volete!

Procedimento:

Semplicemente portate ad ebollizione dell’acqua salata, poi buttate la pasta e cuocete.

Scolatela e saltate in padella con un filo d’olio ed i pomodori ciliegini.

Servite con il pesto (io solitamente aggiungo 1 cucchiaio di acqua di cottura sul pesto) ed 1 cucchiaino di olio di canapa.

spalmab tofu avocado 4

Buon appetito!

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One thought on “Tofu and avocado pesto / Pesto di tofu e avocado

  1. Pingback: Beetroot salad with tofu and avocado pesto / Insalata di barbabietola con pesto di tofu e avocado | valevegglutenfree

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