Venus burgers / Burgers di Venere

 burgers di venere2

Hello everybody!

A few days ago I boiled some venus black rice, just to keep it in my freezer for anytime I like.

So I decided to use a portion of that to make a new kind of veggie burgers: I had 3 for dinner, they’re delicious lol 😀

I hope you’ll like this recipe!

Ingredients (for 12 burgers):

200 gr (unsalted) boiled venus black rice (I’m used to cook it in cold unsalted water, ratio 2:1. I bring it to a boil, then I cover, lower the flame and cook until all the water is absorbed)

250 gr clean broccoli (I use the core of the stem too)

430 gr peeled potatoes

2 tsp curry

Ground dried oregano, sage and rosemary to taste

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Corn breadcrumbs (toasted corn flour – flour, not starch -, there is no bread at all!)

Sesame seeds

Method:

Steam broccoli and diced potatoes, then mash them using a potato masher.

Put them in a bowl, pour some oil and blend using a wooden spoon, the add the boiled rice and blend again.

Sprinkle some dried herbs and the curry, pour some tamari sauce, stir, then taste the mixture. If needed pour some more oil.

Let the mixture cool, wet your hands and shape the burgers: make 12 balls, then press them on the (lined with baking paper) baking pan to shape the burgers.

IMG_1581

Sprinkle corn breadcrumbs and sesame seeds on them and pour a drizzle of oil.

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Bake in pre-heated oven to 180° for about 25′.

Burgers di venere

Enjoy!


 burgers di venere2

Ciao a tutti!

Qualche giorno fa ho cotto un pò di riso Venere, giusto per tenerlo in freezer per ogni occasione.

Così ho deciso di usarne una parte per fare un nuovo tipo di burgers vegetali: ne ho mangiati 3 per cena, sono deliziosi ahah 😀

Spero vi piaccia questa ricetta!

Ingredienti (per 12 burgers):

200 gr riso Venere bollito e non salato (io sono abituata a cuocerlo in acqua fredda non salata, rapporto 2:1. Porto ad ebollizione, poi copro, abbasso la fiamma e lascio cuocere finché l’acqua non è completamente assorbita)

250 gr broccoli puliti (io uso anche il cuore del gambo)

430 gr patate pelate

2 cucchiaini curry

Origano, salvia e rosmarino secchi tritati a piacere

Olio evo

Salsa tamari

Panatura di mais (farina di mais tostata – farina, non amido -, non c’è assolutamente pane!)

Semi di sesamo

Procedimento:

Cuocete a vapore broccoli e patate a cubetti, poi schiacciatele usando uno schiaccia-patate.

Metteteli in una terrina, versate dell’olio e mescolate usando un cucchiaio di legno, poi aggiungete il riso bollito e mescolate ancora.

Spolverate con le erbe ed il curry, versate un filo di tamari, mescolate, poi assaggiate il composto. Se necessario aggiungete dell’olio.

Lasciate raffreddare il composto, inumiditevi le mani e date forma ai burgers: fate 12 palline, poi schiacciatele sulla teglia da forno (foderata con carta forno) per formare i burgers.

IMG_1581

Spolverate con panatura di mais e semi di sesamo e versate un filo d’olio.

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Cuocete in forno pre-riscaldato a 180° per circa 25′.

Burgers di venere

Buon appetito!

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4 thoughts on “Venus burgers / Burgers di Venere

  1. Burgers originali, devono essere buonissimi…brava Valentina…ogni giorno una ricetta diversa…e sempre buonissime e golose 😍👏👏👏👑😋

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