“Cocoa delight” spread cream / Crema “godimento al cacao”

godimento al cacao

Hello everyone!

Yesterday I was feeling blue, so I decided to cheer me up with something really sweet!

I used some almond and walnut okara, but if you don’t make milk and so you have no okara, you can simply use some ground walnuts and almonds.

You can use this spread cream on (gluten-free) bread, piadina, pancakes, crepes…or however you like, it’s delicious anyway!

If you want a raw cream, you should use coconut flower extract instead of date concentrate (or just use more dates).

Ingredients (for 350 gr of spread cream):

105 gr almond and walnut okara

30 gr raw cocoa powder

95 gr pitted dates (mazafati quality, they are raw and don’t need soaking)

1/2 tbsp date concentrate (or more dates, or coconut flower extract if you want a raw cream)

140 ml home-made almond and walnut milk (or an other vegan and gluten-free milk)

2 tbsp sunflower seed oil

Method:

Just put okara, cocoa powder and dates (little by little) in your food processor and blend, then pour the oil and, gradually, the milk (stop when you get the thickness you like).

IMG_1519

Now taste it (just taste, do not eat all the cream lol :D) and decide if you want it sweeter or not: if you want you can add 1/2 tbsp of date concentrate, or some more dates, or coconut flower extract and blend again.

godimento al cacao 2

Enjoy!


godimento al cacao

Ciao a tutti!

Ieri mi sentivo un pò giù, così ho deciso di tirarmi su con qualcosa di davvero dolce!

Io ho usato dell’okara di mandorle e noci, ma se voi non fate il latte e quindi non avete dell’okara, potete semplicemente usare delle noci e mandorle macinate.

Potete usare questa crema spalmabile su pane (senza glutine), piadine, pancakes, crepes…od in qualsiasi modo vi piaccia, è deliziosa comunque!

Se volete una crema crudista, dovreste usare del nettare di cocco invece del concentrato di datteri (o semplicemente usare più datteri).

Ingredienti (per 350 gr di crema):

105 gr okara di noci e mandorle

30 gr polvere di cacao crudo

95 gr datteri snocciolati (qualità mazafati, sono crudi e non necessitano di ammollo)

1/2 cucchiaio concentrato di datteri (o più datteri, o nettare di cocco se volete una crema crudista)

140 ml latte autoprodotto di noci e mandorle (o un altro latte vegetale senza glutine)

2 cucchiai olio di semi di girasole

Procedimento:

Semplicemente mettete okara, polvere di cacao e datteri (un pò alla volta) nel vostro mixer e frullate, poi versate l’olio e, gradualmente, il latte (fermatevi quando raggiungete la consistenza che preferite).

IMG_1519

Ora assaggiate (assaggiate solo, non mangiatevi tutta la crema ahaha :D) e decidete se la volete più dolce o no: se volete potete aggiungere 1/2 cucchiaio di concentrato di datteri, o qualche altro dattero, o nettare di cocco e frullate ancora.

godimento al cacao 2

Buon appetito!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s