Rich cumin vegan “meat”balls / Polpette ricche al cumino

polpette ricche al cumino

Hello everyone!

I had some almond and walnut okara left, so I decided to make a new kind of vegan “meat”balls.

You can have it as a single course because in this recipe we have vegetables, chickpeas and buckwheat 😉

Ingredients (for 23 meatless meatballs):

115 gr almond and walnut okara (if you don’t make milk and so you have not okara, you can simply use some ground almonds and walnuts)

160 gr clean broccoli (I use the core of the stem too)

300 gr peeled potatoes

100 gr buckwheat (dry weight)

200 gr unsalted boiled chickpeas

60 gr leek

1 tsp cumin powder

1 tsp turmeric powder

Corn breadcrumbs (it’s completely gluten-free because it’s toasted corn flour – flour, not starch!)

Tamari sauce

Extra virgin olive oil

Method:

I got used to always have some boiled chickpeas or beans in my freezer, so I can use them anytime! If you have dry chickpeas, soak them at least for 12 hours putting a piece of kombu alga (3 cm) in the water, then boil them in cold unsalted water. After that, you can slice the kombu alga and use it in the recipe.

Steam broccoli and potatoes and then smash them using a fork (the best if you use a potato-masher).

Boil the buckwheat in cold unsalted water (water: buckwheat ratio 2:1, bring the water to the boil, keep the lid on and cook on a low flame for about 18′ – the buckwheat will absorb all the water), then turn off the flame and keep the lid on for about 10′.

Smash the boiled chickpeas using a fork.

Heat some oil in a pan, add the chopped leek and cook until it softens.

Then add the vegetables, the chickpeas and the buckwheat, pour some oil and tamari sauce and sauté. Season to taste using tamari sauce.

Add cumin and turmeric powder, stir-fry for a few minutes.

Let the mixture cool down.

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Wet your hands and shape the balls, then roll them onto the corn breadcrumbs and put them on a lined baking tray.

Pour a drizzle of oil on the balls.

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Bake in pre-heated oven to 180° for about 30′.

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Enjoy!


polpette ricche al cumino

Ciao a tutti!

Avevo un pò di okara di mandorle e noci rimasta, così ho deciso di fare un nuovo tipo di polpette vegan.

Potete considerarlo un piatto unico perchè in questa ricetta abbiamo verdure, ceci e grano saraceno 😉

Ingredienti (per 23 polpette):

115 gr okara di mandorle e noci (se non fate il latte e dunque non avete okara, potete usare semplicemente un pò di mandorle e noci macinate)

160 gr broccoli puliti (io uso anche il cuore del gambo)

300 gr patate pelate

100 gr grano saraceno (peso secco)

200 gr ceci lessati non salati

60 gr porro

1 cucchiaino cumino in polvere

1 cucchiaino curcuma in polvere

Panatura di mais (è completamente senza glutine perchè è farina di mais tostata – farina, non amido!)

Salsa tamari

Olio evo

Procedimento:

Mi sono abituata ad avere sempre dei ceci o fagioli lessati in freezer, così posso usarli quando voglio! Se avete dei ceci secchi, ammollateli per almeno 12 ore mettendo un pezzo di alga kombu (3 cm) nell’acqua, poi lessateli in acqua fredda non salata. Dopodiché, potete affettare la kombu ed usarla nella ricetta.

Cuocete al vapore broccoli e patate e poi schiacciateli usando una forchetta (meglio ancora se usate uno schiacciapatate).

Bollite il grano saraceno in acqua fredda non salata (rapporto acqua:grano saraceno 2:1, portate l’acqua ad ebollizione, coprite e cuocete su fiamma bassa per circa 18′ – il grano saraceno assorbirà tutta l’acqua),  poi spegnete il fuoco e lasciate coperto per circa 10′.

Schiacciate i ceci lessati usando una forchetta.

Scaldate un pò d’olio in una padella, aggiungete il porro tritato e cuocete finché non appassisce.

Poi aggiungete le verdure, i ceci ed il grano saraceno, versate un pò d’olio e salsa tamari e rosolate. Correggete di sale usando la salsa tamari.

Aggiungete la polvere di cumino e curcuma, saltate qualche minuto.

Lasciate raffreddare il composto.

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Inumiditevi le mani e date forma alle polpette, poi passatele nella panatura di mais e disponetele su una teglia foderata con carta forno.

Versate un filo d’olio sulle polpette.

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Cuocete in forno pre-riscaldato a 180° per circa 30′.

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Buon appetito!

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