Gluten free crazy pastry 2: the revenge! / Pasta matta senza glutine 2: la vendetta!

pasta matta 2

Hello everyone!

On Easter day I finally found time to experiment something I’ve been thinking about for a while: an easy and fast recipe for a pastry dough I could use for dumplings, cannoli or other dessert recipes.

I got inspired by my gluten-free crazy pastry (here the recipe: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/03/23/gluten-free-crazy-pastry-pasta-matta-senza-glutine/ , if the link doesn’t work just copy the web address in the Google bar, or type “Crazy pastry” in the search bar of my blog, or also select the “dough and pastry” category) I use for savoury pies or savoury stuffed rolls.

Someone asked me: “Can I use your crazy pastry for dessert recipes too?”…obviously no, you can’t, because the chickpea flour is full-flavored and I’m sure it wouldn’t work for a dessert recipe. Then I thought: “I need to replace that flour and try to get a flavor which can work both in sweet and savoury recipes”…so I decided to try simply replacing the chickpea flour with buckwheat, and it worked!

And no need to change the oil and water amount, just a few drops more of water!

Like the other one, this pastry recipe is very fast and easy, I think it’s perfect for sweet recipes but also for the savoury ones if you don’t like chickpea flavor or you simply wanna try something new!

I used this pastry to make apple and jam dumplings, you can find the recipe here on my blog by typing “dumplings” in the search bar or by selecting the “sweet turnovers” category. 😉

Ok ok, I’d better go with the recipe! 🙂

Ingredients:

100 gr “fioretto” cornmeal (it’s a finely ground quality of cornmeal)

100 gr rice flour

100 gr buckwheat

200 ml (or more if needed, I just used 1 more tbsp) lukewarm water

5,5 tbsp extra virgin olive oil

1 pinch of sea salt

Method:

Sift and blend the flour with the salt on a clean work surface (I use a silicone baking mat), then make a well in the middle and gradually pour water and olive oil in it.

Using a fork, bring the flour in gradually from the sides and swirl it into the liquid.

Keep mixing, drawing larger amounts of flour in, and when it all starts to come together, work the rest of the flour in with your hands.

Knead powerfully until you have a smooth, springy dough, meaning about 12/15′ (do not stop kneading before 12′).

Make a ball with the dough, wrap it in a clean dishtowel or plastic wrap and let it stand in the fridge for at least 30′ before rolling out the dough.

Enjoy!


pasta matta 2

Ciao a tutti!

Il giorno di Pasqua ho finalmente trovato il tempo per sperimentare qualcosa a cui pensavo da un pò: una ricetta facile e veloce per una sfoglia che potessi usare per fagottini, cannoli o altre ricette dolci.

Sono stata ispirata dalla mia pasta matta senza glutine (qui la ricetta: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/03/23/gluten-free-crazy-pastry-pasta-matta-senza-glutine/ , se il link non funziona copiate l’indirizzo nella barra di ricerca di Google, o digitate “Pasta matta” nella barra di ricerca del blog, o ancora selezionate la categoria “Sfoglie & Basi”) che uso per torte salate o rotoli ripieni salati.

Qualcuno mi ha chiesto: “Posso usare la tua pasta matta anche per ricette dolci?”…ovviamente no, non potete, perchè la farina di ceci ha un forte sapore e sono sicura che non funzionerebbe per una ricetta dolce. Allora ho pensato: “Devo sostituire quella farina e provare ad ottenere un sapore che possa andar bene sia in ricette dolci che salate”…così ho deciso di provare semplicemente sostituendo la farina di ceci con quella di grano saraceno, ed ha funzionato!

E nessun bisogno di cambiare le quantità di olio ed acqua, giusto qualche goccia in più di acqua!

Come l’altra, questa ricetta di sfoglia è molto facile e veloce, penso sia perfetta per ricette dolci ma anche per quelle salate se non vi piace il sapore di ceci o semplicemente volete provare qualcosa di nuovo!

Ho usato questa sfogli per fare dei fagottini di mele e marmellata, potete trovare la ricetta qui nel blog digitando “fagottini” nella barra di ricerca o selezionando la categoria “fagottini dolci”. 😉

Ok ok, farei meglio a passare alla ricetta! 🙂

Ingredienti:

100 gr farina di mais fioretto (una farina di mais macinata finemente)

100 gr farina di riso

100 gr farina di grano saraceno

200 ml (o poco più se necessario, io ne ho usato giusto 1 cucchiaio in più) acqua tiepida

5 cucchiai e 1/2 olio evo

1 pizzico sale

Procedimento:

Setacciate e mescolate le farine col sale su un piano di lavoro pulito (io uso un tappetino in silicone), poi fate un cratere al centro e versatevi gradualmente acqua e olio.

Usando una forchetta, fate scendere poco per volta la farina dai lati e mescolatela al liquido.

Continuate a mescolare, facendo scendere sempre più farina, e quando inizia a compattarsi, lavorate il resto della farina con le mani.

Impastate energicamente finchè non ottenete un impasto liscio ed elastico, ovvero circa 12/15′ (non smettete di impastare prima dei 12′).

Fate una palla con l’impasto, avvolgetelo in un canovaccio pulito o nella pellicola e lasciate riposare in frigo per almeno 30′ prima di stenderlo.

Buon appetito!

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One thought on “Gluten free crazy pastry 2: the revenge! / Pasta matta senza glutine 2: la vendetta!

  1. Pingback: Apple and jam dumplings / Fagottini di mele e marmellata | valevegglutenfree

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