Apple and jam dumplings / Fagottini di mele e marmellata

fagottini mele e marmellata

Hello everyone!

I just posted my last culinary experiment: the gluten-free crazy pastry 2, the revenge lol 😀

You can find here the recipe: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/04/08/gluten-free-crazy-pastry-2-the-revenge-pasta-matta-senza-glutine-2-la-vendetta/ (if the link doesn’t work you can just copy the web address in the Google bar, or type “crazy pastry 2” in the search bar of my blog, or also select the “dough & pastry” category).

Thanks to this easy and fast pastry, I made these delicious apple and jam dumplings, I really enjoyed them, I hope you’ll like this recipe!

I used my home-made apple, lemon and ginger jam (here’s the recipe: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2014/12/23/apple-lemon-ginger-jam-marmellata-di-mele-limoni-e-zenzero/ , or simply select the “jam” category), but obviously you can use any kind of jam!

Ingredients (I got 17 turnovers):

Crazy pastry 2: the revenge (follow my recipe) or an other vegan and gluten-free pastry

80 gr apple

Apple, lemon and ginger jam as needed (1 tsp for each dumpling)

Lemon juice

Powdered sugar

Method:

Really simple: dice the apples (make little cubes) and squeeze a lemon on them.

Make the “crazy pastry 2: the revenge!”, roll it and start to cut some circles (I used a 13 cm diameter cup as a mold and cut the dough with a knife around it).

unnamed

Spread 1 tsp of jam on one side of the circle and put some apple cubes on it, like that:

unnamed (3)

Now close the turnover folding one side on the other, like that:

 unnamed (4)

Then use your fingers to close the edge:

 unnamed (1)

Put the dumplings on a baking tray (lined with baking paper), brush them with water and bake in pre-heated oven to 180° for about 25′.

unnamed (2)

Let them cool down,

Before dusting with powdered sugar / Prima di spolverare con zucchero a velo

Before dusting with powdered sugar / Prima di spolverare con zucchero a velo

then dust them with powdered sugar.

fagottini

Enjoy!


fagottini mele e marmellata

Ciao a tutti!

Ho appena pubblicato il mio ultimo esperimento culinario: la pasta matta senza glutine 2, la vendetta ahaha 😀

Potete trovare qui la ricetta: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/04/08/gluten-free-crazy-pastry-2-the-revenge-pasta-matta-senza-glutine-2-la-vendetta/ (se il link non funziona potete semplicemente copiare l’indirizzo web nella barra di ricerca di Google, o digitare “pasta matta 2” nella barra di ricerca del mio blog, o anche selezionare la categoria “Sfoglie & Basi”).

Grazie a questa sfoglia facile e veloce, ho fatto questi deliziosi fagottini di mele e marmellata, li ho davvero apprezzati, spero vi piaccia questa ricetta!

Io ho usato la mia marmellata di mele, limoni e zenzero fatta in casa (qui c’è la ricetta: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2014/12/23/apple-lemon-ginger-jam-marmellata-di-mele-limoni-e-zenzero/ , o semplicemente selezionate la categoria “marmellata”), ma ovviamente potete usare qualsiasi tipo di marmellata!

Ingredienti (ho ottenuto 17 fagottini):

Pasta matta 2: la vendetta (seguite la mia ricetta) o un’altra sfoglia vegan e senza glutine

80 gr mele

Marmellata di mele, limoni e zenzero qb (1 cucchiaino per ogni fagottino)

Succo di limone

Zucchero a velo

Procedimento:

Davvero semplice: tagliate a cubetti le mele (fate cubetti piccoli) e spruzzateci sopra un limone.

Preparate la “pasta matta 2: la vendetta!”, stendetela ed iniziate a ritagliare dei cerchi (io ho usato una tazza di diametro 13 cm come stampo e tagliato l’impasto intorno con un coltello).

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Spalmate 1 cucchiaino di marmellata su un lato del cerchio e metteteci sopra qualche cubetto di mela, così:

 unnamed (3)

Ora chiudete il fagottino ripiegando un lato sull’altro, così:

 unnamed (4)

Quindi usate le dita per chiudere il bordo:

 unnamed (1)

Disponete i fagottini su una teglia da forno (rivestita con carta forno), spennellateli con acqua e cuocete in forno pre-riscaldato a 180° per circa 25′.

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Lasciateli raffreddare,

Before dusting with powdered sugar / Prima di spolverare con zucchero a velo

Before dusting with powdered sugar / Prima di spolverare con zucchero a velo

poi spolverate con zucchero a velo.

fagottini

Buon appetito!

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