Rice vermicelli noodles with artichokes and cashew nuts / Vermicelli di riso ai carciofi e anacardi

vermicelli3

Hello everyone!!

In this recipe I used my last 2 artichokes of the season so…see you the next year my beloved artichokes!!

You can use this recipe as you like: it can be a side dish or you can sauté it with rice vermicelli (like I did) or with brown rice, corn pasta, millet, buckwheat…whatever you prefer!

Ingredients:

2 nests of rice vermicelli noodles

2 artichokes (I also use the core of the stem)

20 gr cashew nuts + more for topping

65 gr leek

1 carrot

1 celery stalk

1 garlic clove

500 ml vegetable broth

5 or 6 tbsp tomato pulp

Taggiasche olives

Fresh parsley

Extra virgin olive oil

Method:

Clean the artichokes, cut them in 8 slices, and immediately put them in water with lemon juice (so they don’t darken and they lose the bitter-tasting).

Grind 20 gr of cashew nuts.

Heat some oil in a pan and add the chopped carrot, leek, celery and garlic. Stir-fry until they soften.

Add the artichokes in the pan, sauté them for a few minutes then pour the broth, keep the lid on, lower the flame and cook for about 35′ or until they soften.

Now uncover the pan and let the broth to evaporate, then add the tomato pulp to taste (I put just 5 or 6 tbsp), some olives and the ground cashew nuts and stir-fry for a couple of minutes.

Now you can serve it if you want just a side dish / Ora potete servirlo se volete semplicemente un contorno

Now you can serve it if you want just a side dish / Ora potete servirlo se volete semplicemente un contorno

Soak the rice vermicelli in lukewarm water for about 5/6′ (until they soften, but they has to be still a little bit crunchy), then add them into the pan and sauté them with the artichokes.

Serve with fresh parsley, a drizzle of cold oil and a sprinkle of coarsely ground cashew nuts.

vermicelli carciofi e anacardi

Enjoy!


 vermicelli3

Ciao a tutti!!

In questa ricetta ho usato i miei ultimi 2 carciofi della stagione quindi…arrivederci al prossimo anno miei amati carciofi!!

Potete usare questa ricetta come preferite: può essere un contorno o potete saltarlo con vermicelli di riso (come ho fatto io) o con riso integrale, pasta di mais, miglio, grano saraceno…come più vi piace!

Ingredienti:

2 nidi di vermicelli di riso

2 carciofi (io uso anche il cuore del gambo)

20 gr anacardi + altri per la spolverata finale

65 gr porro

1 carota

1 gambo di sedano

1 spicchio d’aglio

500 ml brodo vegetale

5 o 6 cucchiai di polpa di pomodoro

Olive taggiasche

Prezzemolo fresco

Olio evo

Procedimento:

Pulite i carciofi, tagliateli in 8 fette, ed immediatamente metteteli in acqua con succo di limone (così non scuriscono e perdono l’amaro).

Macinate 20 gr di anacardi.

Scaldate un pò d’olio in una padella ed aggiungete carota, porro, sedano e aglio tritati. Rosolate finchè non si ammorbidiscono.

Aggiungete i carciofi in padella, saltateli per qualche minuto poi versate il brodo, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 35′ o finchè non si ammorbidiscono.

Ora scoprite la padella e lasciate evaporare il brodo, poi aggiungete la polpa di pomodoro a piacere (io ne ho messi giusto 5 o 6 cucchiai), qualche oliva e gli anacardi macinati e saltate per un paio di minuti.

Now you can serve it if you want just a side dish / Ora potete servirlo se volete semplicemente un contorno

Now you can serve it if you want just a side dish / Ora potete servirlo se volete semplicemente un contorno

Ammollate i vermicelli di riso in acqua tiepida per circa 5/6′ (finchè non si ammorbidiscono, ma devono rimanere un pochino croccanti), poi aggiungeteli in padella e saltateli con i carciofi.

Servite con prezzemolo fresco, un filo d’olio ed una spruzzata di anacardi macinati grossolanamente.

vermicelli carciofi e anacardi

Buon appetito!

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3 thoughts on “Rice vermicelli noodles with artichokes and cashew nuts / Vermicelli di riso ai carciofi e anacardi

  1. Yum Yum! Yes please! Sounds delicious! 🙂 Artichoke was not something I thought of when thinking of an ‘A’ post for the A-Z challenge today! I will definitely make this… its full of everything I like! 🙂 Thank you.

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