Savoury crazy pie with artichoke and potato / Torta matta salata di carciofi e patate

torta matta carciofi e patate

Hello everyone!

This is an idea to use my “gluten-free crazy pastry” you can find here: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/03/23/gluten-free-crazy-pastry-pasta-matta-senza-glutine/  (if the link doesn’t work you can find the recipe in the “dough” category, or by writing “crazy pastry” in the search bar of the blog)

I had some organic artichokes from Sardinia, so I decided to use them to make a savoury pie!

Ingredients:

7 artichokes

535 gr peeled and diced potatoes

80 gr leek

2 garlic cloves

1 lt vegetable broth

Dried and ground mixture of sage, rosemary and oregano

Fresh parsley

1,5 tsp turmeric powder

Black pepper to taste

Seaweed gomasio to taste

Corn breadcrumbs (it’s completely gluten-free because it’s toasted corn flour – flour, not starch!)

Extra virgin olive oil

Method:

Clean the artichokes and slice them in 8 parts. Immediately put them in water with lemon juice (so they don’t darken and they lose the bitter-tasting).

Heat some oil in a pan, then add chopped leek and garlic and let them soften.

Add the artichokes and the potatoes, stir-fry for a few minutes then pour the broth, keep the lid on, lower the flame and cook for about 35′.

Then uncover the pan and cook for 15′ more (the broth has to be absorbed).

Sprinkle the herbs, parsley, turmeric powder and black pepper, season to taste using seaweed gomasio. Cook for 5′ more.

Let it cool down while you roll the crazy pastry.

Put the dough in a cake pan (lined with baking paper) and make some little holes on it using a fork.

IMG_1164

Put the filling in the cake, spread it out evenly.

IMG_1175

Sprinkle some corn breadcrumbs on the filling and pour a drizzle of oil.

Close the crust bending it on the filling, then brush the crust with some olive oil.

IMG_1179

Bake in pre-heated oven to 180° for about 30′ + 5′ more on grill mode.

Let it cool down before serving.

IMG_1195 IMG_1189

Enjoy!


torta matta carciofi e patate

Ciao a tutti!

Questa è un’idea per utilizzare la mia “pasta matta gluten free” che potete trovare qui: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/03/23/gluten-free-crazy-pastry-pasta-matta-senza-glutine/ (se il link non funziona potete trovare la ricetta nella categoria “sfoglie & basi” o scrivendo “pasta matta” nella barra di ricerca del blog)

Avevo dei carciofi bio dalla Sardegna, così ho deciso di usarli per fare una torta salata!

Ingredienti:

7 carciofi

535 gr patate pelate e fatte a cubetti

80 gr porro

2 spicchi d’aglio

1 lt brodo vegetale

Mix secco e tritato di salvia, rosmarino e origano

Prezzemolo fresco

1 cucchiaino e 1/2 curcuma in polvere

Pepe nero a piacere

Gomasio con alghe qb

Panatura di mais (è completamente senza glutine perchè è farina di mais tostata)

Olio evo

Procedimento:

Pulite i carciofi e affettateli in 8 parti, Metteteli immediatamente in acqua con succo di limone (così non scuriscono e perdono l’amaro).

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete porro ed aglio tritati e fateli ammorbidire.

Aggiungete i carciofi e le patate, rosolate per qualche minuto poi versate il brodo, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 35′.

Poi scoprite la padella e cuocete per altri 15′ (il brodo dev’essere assorbito).

Spolverate con le erbe, prezzemolo, curcuma e pepe nero, correggete il sale usando gomasio con alghe. Cuocete per altri 5′.

Lasciate raffreddare mentre stendete la pasta matta,

Mettete l’impasto in una tortiera (foderata con carta forno) e fate dei forellini usando una forchetta.

IMG_1164

Disponete il ripieno nella torta, livellate.

IMG_1175

Spolverate il ripieno con panatura di mais e versate un filo d’olio.

Chiudete il bordo ripiegandolo sul ripieno, poi spennellate il bordo con dell’olio evo.

IMG_1179

Cuocete in forno preriscaldato a 180° per circa 30′ + 5′ con modalità grill.

Lasciate intiepidire prima di servire.

IMG_1195 IMG_1189

Buon appetito!

Advertisements

2 thoughts on “Savoury crazy pie with artichoke and potato / Torta matta salata di carciofi e patate

  1. Deliziosa e Supergolosa questa meravigliosa torta matta di carciofi e patate!!!😋😋😋non c’è che dire…sei la mia chef artista vegana preferita in assoluto😍👏👏👏 la pasta matta che hai creato è fantastica , senza glutine buonissima e le torte salate , tutte, una più ricca e buona dell’altra…l’arte è un dono e tu l’hai anche in cucina😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s