Buckwheat with daikon and Bronte pistachio / Grano saraceno al daikon e pistacchio di Bronte

saraceno daikon e pistacchio

Hello everyone!

A few days ago I went to a fair and there were a lot of stands from southern Italy, with any kind of food!

Obviously it wasn’t easy to find “vegan and gluten-free” food, I was surrounded by salami and cheese…

But at last I found “my” stand: there was a man from Sicily who was selling something I really love…pistachio! And not just pistachio but Bronte pistachio!!!

Bronte pistachio is not “just” pistachio, it’s the best!!!

So I decided to buy this pistachio paste, it’s 100% pistachio nuts, they use it to make ice cream, but I thought I could use it in my recipes.

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And that’s exactly what I did yesterday night, and I’m happy to share with you my recipe 🙂

It’s easy, fast and really tasty!

Ingredients:

90 gr buckwheat (dry weight)

5 gr dried daikon

80 gr leek

1 garlic clove

Cayenne pepper

Seaweed Gomasio

2-3 tsp pistachio paste (to taste)

Tamari sauce

Extra virgin olive oil

Method:

Wash the buckwheat under running water, then put it in a pot with some cold unsalted water (water:buckwheat ratio 2:1), bring the water to the boil, keep the lid on and cook on a low flame for about 18′ (the buckwheat will absorb all the water).

Soak the daikon in cold water for about 10′, then squeeze it with a piece of paper towel.

Heat some oil in a pan, then add the chopped garlic and leek with the daikon and some Cayenne pepper. Stir-fry until they soften.

Add the buckwheat into the pan, pour a drizzle of oil, salt using the seaweed gomasio and a drizzle of tamari sauce.

Add the pistachio paste, sauté for a few minutes.

Serve with a drizzle of oil.

Enjoy!


 saraceno daikon e pistacchio

Ciao a tutti!

Qualche giorno fa sono andata ad una fiera e c’erano molti stand dal sud Italia, con ogni tipo di prodotto alimentare!

Ovviamente non è stato facile trovare prodotti “vegan e senza glutine”, ero circondata da salumi e formaggio…

Ma alla fine ho trovato “il mio” stand: c’era un uomo dalla Sicilia che vendeva qualcosa che davvero adoro…pistacchio! E non semplicemente pistacchio ma pistacchio di Bronte!!!

Il pistacchio di Bronte non è “semplicemente” pistacchio, è il migliore!!!

Così ho deciso di comprare questa pasta di pistacchio, è 100% pistacchi, la usano per fare il gelato, ma ho pensato che avrei potuto usarla nelle mie ricette.

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Ed è esattamente quello che ho fatto ieri sera, e sono felice di condividere con voi la mia ricetta 🙂

E’ facile, veloce e davvero gustosa!

Ingredienti:

90 gr grano saraceno (peso secco)

5 gr daikon secco

80 gr porro

1 spicchio d’aglio

Peperoncino

Gomasio con alghe

2-3 cucchiaini pasta di pistacchio (a piacere)

Salsa tamari

Olio evo

Procedimento:

Lavate il grano saraceno sotto acqua corrente, poi mettetelo in una pentola con acqua fredda non salata (rapporto acqua:grano saraceno 2:1), portate l’acqua ad ebollizione, coprite e cuocete su fiamma bassa per circa 18′ (il grano saraceno assorbirà tutta l’acqua).

Ammollate il daikon in acqua fredda per circa 10′, poi strizzatelo con un pezzo di carta assorbente.

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete l’aglio ed il porro tritati con il daikon ed un pò di peperoncino. Rosolate finchè non si ammorbidiscono.

Aggiungete il grano saraceno in padella, versate un filo d’olio, salate usando il gomasio ed un filo di salsa tamari.

Aggiungete la pasta di pistacchio, saltate per qualche minuto.

Servite con un filo d’olio.

Buon appetito!

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2 thoughts on “Buckwheat with daikon and Bronte pistachio / Grano saraceno al daikon e pistacchio di Bronte

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