Green risotto with savoy cabbage and spirulina / Risotto verde con verza e spirulina

risotto verde

This is the first time I use Spirulina powder in my kitchen…and it’s amazing, it turns green everything lol 🙂

Spirulina is a very healthy alga, and I think the green colour could be attractive for children, don’t you think so?

As usual I don’t use margarine to cream my risotto, I just pour a drizzle of cold oil and that’s enough!

It doesn’t taste so much like seaweed (I don’t go crazy for it), it has a delicate flavour, if you prefer you can use more Spirulina.

Ingredients:

310 gr clean and shredded savoy cabbage

160 gr leek

1 garlic clove

1/2 stalk of celery

1 carrot

400 gr brown rice (dry weight)

1 lt vegetable broth

8 gr Spirulina powder

Extra virgin olive oil

Method:

Heat some oil in a pan, then add chopped leek, carrot, celery and garlic, and stir-fry until they soften.

Wash rice under running water, then put it in the pan and toast it until it gets translucent.

Melt the Spirulina powder in the boiling broth.

Add shredder cabbage in the pan, do not blend, pour the broth with Spirulina, keep the lid on, lower the flame and let it cook for about 70′.

You’ll just need to stir from time to time and pour some more broth (or boiling water) as needed. I added 3 ladles of broth.

At the end pour a drizzle of cold oil, blend, turn off the flame and keep the lid on for 5′ more.

Enjoy!


risotto verde

Questa è la prima volta che uso la spirulina in polvere in cucina…ed è fantastica, colora tutto di verde ahahah 🙂

La spirulina è un’alga molto salutare, e penso che il verde possa essere attrattivo per i bambini, non pensate?

Come al solito non uso margarina per mantecare il mio risotto, verso solo un filo d’olio a crudo ed è sufficiente!

Non ha un particolare sapore di alga (io non ne vado matta), ha un sapore delicato, se preferite potete usare più spirulina.

Ingredienti:

310 gr verza pulita e fatta a striscioline

160 gr porro

1 spicchio d’aglio

1/2 gambo di sedano

1 carota

400 gr riso integrale (peso secco)

1 lt brodo vegetale

8 gr spirulina in polvere

Olio evo

Procedimento:

Scaldate un pò d’olio in una padella, poi aggiungete porro, carota, sedano e aglio tritati, e soffriggete finché non si ammorbidiscono.

Lavate il riso sotto acqua corrente, poi mettetelo nella padella e tostatelo finché non diventa traslucido.

Sciogliete la polvere di spirulina nel brodo bollente.

Aggiungete la verza a striscioline nella padella, non mescolate, versate il brodo con la spirulina, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 70′.

Dovrete solo mescolare di tanto in tanto e versare altro brodo (o acqua bollente) se necessario. Io ho aggiunto 3 mestoli di brodo.

Alla fine versate un filo d’olio a crudo, mescolate, spegnete la fiamma e tenete coperto per altri 5′.

Buon appetito!

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