Sauté artichokes Vale’s way / “4 salti” a casa di Vale

4 salti

Hello everyone!

Actually the english translation of the italian name I gave to this side dish doesn’t work so good…because the italian name is a reference to an italian frozen food: “4 salti in padella” which is a frozen side dish you can find in every supermarket.

Literally it would be “4 jumps in the pan” where “to jump” in italian is “saltare”, the same word we use to say “to sauté”. So this recipe is meant to be a “4 jumps in the pan” my way, that’s why I wrote “a casa di Vale” meaning “at Vale’s home” instead of “in the pan”. Ok, I know, it’s confusing, I’m sorry hahahahaha! 😀

I should better go with the recipe!

Ingredients:

6 artichokes (I also use the core of the stems)

lemon juice

4 potatoes

1 garlic clove

1/2 onion

500 ml vegetable broth

Dried and ground oregano, rosemary and sage to taste

Fresh parsley to taste

Sea salt to taste

Extra virgin olive oil

Method:

Clean the artichokes, cut them up in 8 pieces and put them immediately in a bowl with water and lemon juice (so they won’t darken and they’ll lose the slightly bitter-tasting).

Peel and dice the potatoes.

Heat some oil in a pan and add chopped onion and garlic. Just let them soften.

Add now the artichokes and the potatoes, sprinkle herbs to taste and stir-fry for a few minutes. Pour the vegetable broth, keep the lid on and cook on a low flame for about 20′ (or until artichokes and potatoes soften).

Uncover the pan and cook for about 15′ more (the broth has to absorbed).

Season to taste, sprinkle some parsley and pour a drizzle of oil.

Enjoy!


 

4 salti

Ciao a tutti!

In realtà la traduzione inglese del nome italiano che ho dato a questo contorno non funziona benissimo…perchè il nome italiano è un riferimento ad un surgelato italiano: “4 salti in padella” che è un contorno surgelato che si trova in ogni supermercato.

Letteralmente sarebbe “4 jumps in the pan” dove “to jump” in italiano è “saltare”, la stessa parola che usiamo per dire “to sauté”. Quindi questa ricetta vuole essere un “4 salti in padella” a modo mio, ecco perchè ho scritto “at Vale’s home” che significa “a casa di Vale” invece di “in padella”. Ok, lo so, è poco chiaro, mi dispiace ahahahahah! 😀

Farei meglio a passare alla ricetta!

Ingredienti:

6 carciofi (io uso anche il cuore del gambo)

succo di limone

4 patate

1 spicchio d’aglio

1/2 cipolla

500 ml brodo vegetale

Origano, rosmarino e salvia secchi e triturati a piacere

Prezzemolo fresco a piacere

Sale qb

Olio evo

Procedimento:

Pulite i carciofi, tagliateli in 8 pezzi e metteteli immediatamente in una terrina con acqua e succo di limone (così non scuriranno e perderanno il sapore amarognolo).

Pelate e tagliate a cubetti le patate.

Scaldate un pò d’olio in una padella ed aggiungete cipolla ed aglio tritati. Fateli ammorbidire.

Aggiungete ora i carciofi e le patate, spolverate con le erbe a piacere e saltate per qualche minuto. Versate il brodo vegetale, mettete il coperchio e cuocete su fiamma bassa per circa 20′ (o finchè carciofi e patate non si ammorbidiscono).

Scoprite la padella e cuocete per circa altri 15′ (il brodo deve essere assorbito).

Correggete di sale, spolverate con un pò di prezzemolo e versate un filo d’olio.

Buon appetito!

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