Escarole, adzuki beans and quinoa burgers / Burgers di scarola, fagioli azuki e quinoa

Burgers di scarola, azuki e quinoa

Hello everyone!

This is an amazing main course, really complete (vegetables, beans and cereals), so you can have it as a single course!

You also can freeze the burgers before oven-baking, so you can have them ready to bake anytime!

I used umeboshi vinegar and gomashio with algae instead of sea salt.

I hope you’ll like my recipe!

Ingredients (for 14 burgers):

450 gr escarole (1 cleaned head)

90 gr leek

1 garlic clove

320 gr potatoes

200 gr boiled adzuki beans

80 gr red quinoa (dry weight)

Dried mix of oregano, rosemary and sage to taste

1 tsp turmeric powder

Cayenne pepper to taste

Umeboshi vinegar to taste

Gomashio with algae to taste

Extra virgin olive oil

Corn breadcrumbs (toasted corn flour – flour, not starch -, there is no bread at all!)

Method:

Boil the beans (after soaking them for 12 hours) in unsalted cold water, water/beans ratio is 6:1. Put a bay leaf and a piece of kombu alga (3 cm) in the pot during cooking. It takes about 90′.

Heat some oil in a capacious pan (I used my wok), then add chopped leek and garlic and stir-fry until the leek soften.

Add shredded escarole, keep the lid on, lower the flame and cook for about 10′ until it softens.

Peel and dice the potatoes, then steam them. When they’re still warm, mash them using a potato masher.

Boil the quinoa in unsalted water, it takes about 28′.

Now add potatoes and quinoa in the pan, sprinkle Cayenne pepper, herbs and turmeric powder on it, pour some oil and stir-fry for a few minutes.

Season to taste using umeboshi vinegar and gomashio with algae.

Let the mixture cool down.

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Wet your hands and make 14 balls, then press them on the (lined with baking paper) baking pan to shape the burgers.

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Sprinkle corn breadcrumbs on them and pour a drizzle of oil on your burgers.

Bake in pre-heated oven to 180° for about 25′.

Enjoy!


 

Burgers di scarola, azuki e quinoa

Ciao a tutti!

Questo è un favoloso secondo piatto, davvero completo (verdure, fagioli e cereali), quindi potete considerarlo un piatto unico!

Potete anche congelare i burgers prima di cuocerli in forno, così li avrete pronti da infornare in qualsiasi momento!

Ho usato acidulato di umeboshi e gomasio con alghe al posto del sale.

Spero vi piaccia questa mia ricetta!

Ingredienti (per 14 burgers):

450 gr scarola (1 cespo pulito)

90 gr porro

1 spicchio d’aglio

320 gr patate

200 gr fagioli azuki bolliti

80 gr quinoa rossa (peso secco)

Mix secco di origano, rosmarino e salvia qb

1 cucchiaino curcuma in polvere

Peperoncino qb

Acidulato di umeboshi qb

Gomasio con alghe qb

Olio evo

Panatura di mais (farina di mais tostata – farina, non amido -, non c’è assolutamente pane!)

Procedimento:

Bollite i fagioli (dopo un ammollo di 12 ore) in acqua fredda non salata, il rapporto acqua/fagioli è 1:6. Mettete una foglia di alloro ed un pezzo di alga kombu (3 cm) nella pentola durante la cottura. Ci vogliono circa 90′.

Scaldate un pò d’olio in una padella capiente (io ho usato il wok), poi aggiungete porro ed aglio tritati e rosolate finchè il porro non si ammorbidisce.

Aggiungete la scarola tagliata a striscioline, coprite, abbassate la fiamma e cuocete per circa 10′ finché non si ammorbidisce.

Pelate e tagliate a cubetti le patate, poi cuocetele a vapore. Quando sono ancora calde, schicciatele usando uno schiacciapatate.

Bollite la quinoa in acqua non salata, impiega circa 28′.

Ora aggiungete patate e quinoa nella padella, spolverate con peperoncino, erbe e curcuma, versate un pò d’olio e cuocete mescolando per qualche minuto.

Salate a piacere usando l’acidulato di umeboshi ed il gomasio con alghe.

Lasciate raffreddare il composto.

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Bagnatevi le mani e formate 14 polpette, poi schiacciatele sulla teglia da forno (rivestita con carta forno) per formare i burgers.

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Spolverate con panatura di mais e versate un filo d’olio sui vostri burgers.

Cuocete in forno preriscaldato a 180° per circa 25′.

Buon appetito!

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One thought on “Escarole, adzuki beans and quinoa burgers / Burgers di scarola, fagioli azuki e quinoa

  1. Pingback: Spinach, adzuki beans and buckwheat burgers / Burgers di spinaci, fagioli azuki e grano saraceno | valevegglutenfree

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