Pasta with escarole and lentils / Pasta con scarola e lenticchie

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Hello everyone!

Can you believe it’s the first time I eat escarole?? And trust me: being italian that’s not normal at all hahahahah 😀

Some days ago my trusty farmer (she cultivates organic fruit and vegetable, I’m addicted to her stuff!) brought me 2 heads of escarole and I decided to cook one of them!

I made this (gluten-free) corn pasta with it, adding lentils to make it a complete dish, so you can have it as a single course.

Ingredients:

335 gr escarole (1 head)

1 carrot

2 garlic cloves

115 gr leek

Black olives to taste

Pine nuts to taste

Capers to taste

About 80 gr lentils (dry weight)

1 piece of kombu alga (to cook lentils)

1 bay leaf (to cook lentils)

200 gr corn pasta (I used fusilli because I love this kind of pasta!)

Sea salt (just to boil pasta)

Extra virgin olive oil

Tamari sauce to taste

Method:

Heat some oil in a pan, add chopped garlic, carrot and leek and stir-fry until they soften.

Add cleaned and shredded escarole, keep the lid on and cook for about 10′.

Cook lentils in cold unsalted water with the kombu alga and the halved bay leaf (it takes about 30′ from boiling). Do not salt.

Cook pasta in salted boiling water.

Put lentils, pasta, capers, olives and pine nuts in the pan with the escarole.

Pour a drizzle of oil and tamari sauce and sauté for a few minutes.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Potete credere che è la prima volta che mangio la scarola?? E fidatevi: essendo italiana non è per niente normale ahahahah 😀

Qualche giorno fa la mia fidata contadina (coltiva frutta e verdura bio, sono dipendente dalla sua roba!) mi ha portato 2 cespi di scarola ed ho deciso di cuocerne uno!

Ci ho fatto questa pasta di mais (senza glutine), aggiungendo lenticchie per renderlo un piatto completo, quindi potete considerarlo un piatto unico.

Ingredienti:

335 gr scarola (1 cespo)

1 carota

2 spicchi d’aglio

115 gr porro

Olive taggiasche a piacere

Pinoli a piacere

Capperi a piacere

Circa 80 gr lenticchie (peso secco)

1 pezzo di alga kombu (per cuocere le lenticchie)

1 foglia di alloro (per cuocere le lenticchie)

200 gr pasta di mais (io ho usato i fusilli perchè li adoro!)

Sale (solo per bollire la pasta)

Olio evo

Salsa tamari a piacere

Procedimento:

Scaldate un pò d’olio in una pentola, aggiungete aglio, carota e porro tritati e soffriggete finchè non si ammorbidiscono.

Aggiungete la scarola lavata e tagliata a strisce, coprite e cuocete per circa 10′.

Cuocete le lenticchie in acqua fredda non salata con la kombu e la foglia di alloro divisa a metà (impiegano circa 30′ dall’ebollizione). Non salate.

Cuocete la pasta in acqua bollente salata.

Mettete lenticchie, pasta, capperi, olive e pinoli nella pentola con la scarola.

Versate un filo d’olio e di salsa tamari e saltate per qualche minuto.

Buon appetito!

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