Yeast free Vale’s Pizza (version 2) / Pizza senza lievito di Vale (versione 2)

Pizza

Hello everyone!

I decided to try a new version of pizza, still yeast free. (You can find my first version here: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2014/11/22/my-yeast-free-pizza-la-mia-pizza-senza-lievito/ ).

I absolutely wanted to try my thyme Veg-Cheese crumbled on a pizza hahahah! 😀

Compared to the previous one, I slightly modified the flour ratio, replaced the millet flour with “fioretto” cornmeal (it’s a finely ground quality of cornmeal) and the corn starch with potato starch.

I used, in proportion, more water.

Furthermore I added apple cider vinegar to let it react with baking soda and act as baking agent – even if, being honest, I noticed a small difference in rising.

The most remarkable practical difference is that the dough didn’t require to stand in the fridge: I followed the same method I used for Soda Bread (https://valevegglutenfree.wordpress.com/category/bread-pane/), as soon as I added the apple cider vinegar I rolled out the dough and put it into the oven.

The pizza crust is very crispy and the inside is soft and thin, I have to say I really appreciated this pizza!

Ingredients (for 1 pizza, 30 cm diameter):

80 gr rice flour

25 gr buckwheat

30 gr fioretto cornmeal

15 gr potato starch

Lukewarm water as needed (I used about 110 ml)

½ tsp baking soda

1 pinch if sea salt

1 tbsp extra virgin olive oil

½ tsp apple cider vinegar

Top dressing:

Tomato pulp

Onion

Black olives

Capers

Thyme Veg-Cheese (https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/02/10/thyme-vegcheese-vegformaggio-al-timo/)

Corn

Oregano

Dried Cayenne pepper

Extra virgin olive oil

Method:

Sift the flour and the starch in a bowl, add baking soda and salt, and blend.

Pour the oil and then, slowly and blending with a wooden spoon (until you can knead the dough by your hands), the water.

Add (as the last ingredient) the apple cider vinegar, quickly knead and immediately roll out the dough.

Bake in pre-heated oven to 180° for 10′, then spread out the tomato pulp and bake 15′ more.

Garnish with some crumbled “cheese”, sliced onion, oregano, Cayenne pepper and capers.

Bake 5′ more, then top with corn and black olives, pour a drizzle of oil and serve!

Enjoy!


Pizza

Ciao a tutti!

Ho voluto provare una nuova versione di pizza, sempre senza lievito. (Potete trovare la mia prima versione qui: https://valevegglutenfree.wordpress.com/2014/11/22/my-yeast-free-pizza-la-mia-pizza-senza-lievito/ )

Volevo assolutamente provare il mio VegCheese al timo sbriciolato su una pizza ahahah! 😀

Rispetto alla precedente ho variato leggermente le proporzioni di farine, sostituito la farina di miglio con quella di mais fioretto (è una qualità di farina di mais macinata fine) e l’amido di mais con la fecola di patate.

Ho utilizzato, in proporzione, più acqua.

Inoltre ho aggiunto l’aceto di mele per farlo reagire col bicarbonato di sodio e funzionare da agente lievitante – anche se, ad essere sincera, ho notato poco la differenza nella lievitazione.

La differenza pratica più notevole è che l’impasto non ha richiesto riposo in frigo: ho proceduto come col Soda Bread (https://valevegglutenfree.wordpress.com/category/bread-pane/), appena aggiunto l’aceto di mele ho steso l’impasto ed infornato.

I bordi rimangono belli croccanti e l’interno morbido e sottile, devo dire che ho apprezzato parecchio!

Ingredienti (per 1 pizza diametro 30 cm):

80 gr farina di riso

25 gr farina di grano saraceno

30 gr farina di mais fioretto

15 gr fecola di patate

Acqua tiepida qb (io ne ho usati circa 110 ml)

½ cucchiaino bicarbonato

1 presa di sale

1 cucchiaio olio evo

½ cucchiaino aceto di mele

Farcitura:

Polpa di pomodoro

Cipolla

Olive taggiasche

Capperi

VegCheese al timo (https://valevegglutenfree.wordpress.com/2015/02/10/thyme-vegcheese-vegformaggio-al-timo/)

Mais

Origano

Peperoncino

Olio evo

Procedimento:

Setacciate fecola e farina in una terrina, aggiungete il bicarbonato ed il sale, e mescolate.

Aggiungete l’olio e poi, lentamente e mescolando con cucchiaio di legno (finché non riuscite ad impastare con le mani), l’acqua.

Versate (per ultimo) l’aceto di mele, impastate velocemente e stendete subito l’impasto.

Infornate a 180° per 10’, poi stendete la polpa di pomodoro e cuocete altri 15’.

Guarnite con il “formaggio” sbriciolato, cipolle a fettine, origano, peperoncino e capperi.

Cuocete altri 5’, poi completate con mais e olive taggiasche, versate un filo d’olio e servite!

Buon  appetito!

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