Lentils and porcini Bolognese sauce / Ragù di lenticchie e porcini

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Hello everyone!

Last night I felt like having cornmeal mush with a tasty sauce, so I decided to make this Bolognese sauce!

It’s really tasty, I hope you’ll like it!

Ingredients:

20 gr dried porcini mushrooms

50 gr dry lentils

1 garlic clove

1/2 onion

1 carrot

550 ml tomato pulp

1 piece of Kombu alga (2 cm)

1 bay leaf

Extra virgin olive oil

Oregano

Sage

Rosemary

Thyme

Water as needed

Salt

Method:

Soak porcini in lukewarm water for at least 30′, then drain and wash them.

Heat some oil in a saucepan, then add chopped garlic, onion and carrot and stir-fry until they soften.

Add lentils and stir-fry again for a few minutes.

Pour tomato pulp, add the kombu alga and the bay leaf (cut in halves).

Cook for about 30′ on a low flame, then add porcini, herbs and some boiling water.

Go on cooking for about 45′ (add some more boiling water if needed to cook lentils), salt at the end.

Remove kombu and bay leaf before serving.

Enjoy!


 

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Ciao a tutti!

L’altra sera avevo voglia di polenta con un sugo saporito, così ho deciso di fare questo ragù!

E’ davvero saporito, spero vi piaccia!

Ingredienti:

20 gr porcini secchi

50 gr lenticchie secche

1 spicchio d’aglio

1/2 cipolla

1 carota

550 ml polpa di pomodoro

1 pezzo di alga kombu (2 cm)

1 foglia di alloro

Olio evo

Origano

Salvia

Rosmarino

Timo

Acqua q.b.

Sale

Procedimento:

Mettere i porcini in ammollo in acqua tiepida per almeno 30′, poi scolare e risciacquare.

Scaldare un pò d’olio in una casseruola, poi aggiungere aglio, cipolla e carota tritati e soffriggere finchè non si ammorbidiscono.

Aggiungere le lenticchie e soffriggere ancora per qualche minuto.

Versare la polpa di pomodoro, aggiungere la kombu e la foglia di alloro (spezzata a metà).

Cuocere per circa 30′ su fiamma dolce, poi aggiungere i porcini, le erbe aromatiche ed un pò di acqua bollente.

Continuare a cuocere per circa 45′ (aggiungere altra acqua bollente se necessaria per cuocere le lenticchie), salare alla fine.

Eliminare la kombu e l’alloro prima di servire.

Buon appetito!

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