Romanesco broccoli and hazelnut pie / Sformato di broccolata romana e nocciole

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Hello everyone!

Yesterday I had some hazelnut okara, and I decided to use it in a savoury recipe with this wonderful romanesco broccoli, a particular quality of broccoli from Rome:

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I bought it a few days ago for the first time, hasn’t it an amazing shape??

Ingredients:

265 gr cleaned romanesco broccoli (I use also the core of the stem)

165 gr hazelnut okara

200 gr brown rice

460 gr peeled potatoes

Oregano

Rosemary

Sage

Thyme

Cayenne pepper

Sesame seeds

Corn breadcrumbs (toasted corn flour – flour, not starch -, there is no bread at all!)

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Sea salt

Method:

Dice potatoes and cut up broccoli, then steam them.

Cook rice in cold slightly salted water (400 gr of water for 200 gr of rice, the rice will absorb all the water. Cook on a low flame, for about 40′, keeping the lid on).

In a bowl, smash potatoes and broccoli using a fork, pour some oil and blend.

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Add okara and rice, pour some oil again and tamari sauce (to taste). Sprinkle oregano, rosemary, sage, thyme and Cayenne pepper and mix well using a wooden spoon.

Oil an oven pan, pour the mixture and spread it out.

Sprinkle sesame seeds and corn breadcrumbs on it, pour a drizzle of oil and bake in pre-heated oven to 200° for 15′.

Let it cool down for 5/10′ before serving.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Ieri avevo dell’okara di nocciole, ed ho deciso di usarla in una ricetta salata con questa meravigliosa broccolata romana, una particolare qualità di broccolo dal lazio:

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L’ho comprato qualche giorno fa per la prima volta, non ha una forma meravigliosa??

Ingredienti:

265 gr broccolata romana pulita (io uso anche il cuore del gambo)

165 gr okara di nocciole

200 gr riso integrale

460 gr patate pelate

Origano

Rosmarino

Salvia

Timo

Peperoncino

Semi di sesamo

Panatura di mais

Olio evo

Salsa tamari

Sale

Procedimento:

Tagliare a cubetti le patate ed a pezzetti il broccolo, poi cuocere a vapore.

Cuocere il riso in acqua fredda leggermente salata (400 gr di acqua per 200 gr di riso, il riso assorbirà tutta l’acqua. Cuocere su fiamma bassa, per circa 40′, con coperchio).

In una terrina, schiacciare patate e broccoli usando una forchetta, versare un pò d’olio e mescolare.

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Aggiungere l’okara ed il riso, versare ancora un pò d’olio e della salsa tamari (a piacere). Spolverare con origano, rosmarino, salvia, timo e peperoncino e mescolare bene con un cucchiaio di legno.

Ungere una pirofila, versare il composto e livellare.

Spolverare con semi di sesamo e panatura di mais, versare un filo d’olio e cuocere in forno preriscaldato a 200° per 15′.

lasciar raffreddare 5/10′ prima di servire.

Buon appetito!

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