Sunshine Soup / Vellutata Raggio di Sole

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Hello everyone!

Yesterday a sweet new member of the family arrived:

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Her name is Miss Sunshine (because she brought back the sunshine in my house after my beloved kitten left, a few days ago), she’s so sweet and funny! 😀

So that’s why I decided to call “Sunshine” this soup I made yesterday night…also because this soup has the same colour of the sun! 😉

I used Jerusalem artichoke for the first time a few days ago, when I posted my Risotto, now I decided to use them to make a soup, with something else I tried yesterday for the first time: sweet potatoes! This soup is delicious…if you try it, let me know!

Sweet potatoes...they're orange inside, I didn't know that!

Sweet potatoes…they’re orange inside, I didn’t know that! / Batata…sono arancioni dentro, non lo sapevo!

Ingredients:

385 gr (peeled) sweet potatoes

510 gr Jerusalem artichoke

250 gr leek

1 garlic clove

1 lt vegetable broth

Dried and ground sage and rosemary

Dried oregano

Dried thyme

Extra virgin olive oil

Black pepper

Method:

Heat some oil in a pot, then add chopped leek and garlic and stir-fry until they soften.

Peel the potatoes, dice them and put them in cold water with lemon juice to avoid the oxidation (they darken quickly). Jerusalem artichoke can be partially peeled (as long as well washed) because the skin is very thin. Dice them and put them too in water with lemon juice until you’re ready to move into the pot.

Add potatoes and Jerusalem artichoke into the pot, on a high flame, and stir-fry for a few minutes.

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Pour the broth, keep the lid on and cook on a low flame for about 25′.

Sprinkle now sage, rosemary, oregano and thyme on the soup, blend and cook 5′ more.

Use your hand blender to make the soup creamy.

Serve with a drizzle of cold oil and some black pepper on it.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Ieri è arrivato un nuovo dolcissimo membro della famiglia:

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Il suo nome è Miss Sunshine (Miss Raggio di Sole – perchè ha riportato la luce del sole in casa mia dopo che la mia adorata gattina mi ha lasciata, pochi giorni fa), è così dolce e buffa! 😀

Quindi ecco perchè ho deciso di chiamare “Sunshine” questa zuppa che ho fatto ieri sera…anche perchè questa zuppa ha lo stesso colore del sole! 😉

Ho usato il topinambur per la prima volta qualche giorno fa, quando ho pubblicato il mio Risotto, ora ho deciso di usarlo per fare una vellutata, con qualcos’altro che ho provato ieri per la prima volta: la batata o patata dolce! Questa zuppa è deliziosa…se la provate, fatemi sapere!

Sweet potatoes...they're orange inside, I didn't know that!

Sweet potatoes…they’re orange inside, I didn’t know that! / Batata…sono arancioni dentro, non lo sapevo!

Ingredienti:

385 gr batate (già sbucciate)

510 gr topinambur

250 gr porri

1 spicchio d’aglio

1 lt brodo vegetale

Trito di salvia e rosmarino

Origano

Timo

Olio evo

Pepe nero

Procedimento:

In una pentola capiente scaldare un po’ d’olio e soffriggere i porri e l’aglio tritati finchè non si ammorbidiscono.

Sbucciare le batate, fare a cubetti e mettere in acqua e limone per evitare l’ossidazione (scuriscono velocemente). I topinambur possono essere sbucciati parzialmente (purchè ben lavati) perché la pelle è molto sottile. Farli a cubetti ed immergere anche loro in acqua e limone finchè non si è pronti a spostare tutto in pentola.

Aggiungere batate e topinambur in pentola, a fuoco vivo, e far insaporire mescolando qualche minuto.

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Versare il brodo, coprire e far cuocere circa 25’ a fuoco basso.

Spolverare ora con salvia, rosmarino, origano e timo, mescolare e far cuocere altri 5’.

Usare il frullatore ad immersione per rendere cremosa la zuppa.

Servire con un filo d’olio a crudo ed una macinata di pepe nero.

Buon appetito!

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