Cauliflower and Walnut Flan / Flan di Cavolfiore e Noci

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Hello everyone!

This is a vegan and gluten-free recipe to use in a fanciful way the okara left by the slow juicer making almond and walnut milk.

Actually my first idea was something like savoury muffins, but then, I don’t know why, I found myself making mini flans anyhow using my muffin mold!

I have to say I really enjoyed the result, I wanted to experiment this combination walnut-cauliflower that has been attracting me for the few past days, and indeed they get along to perfection!

Something you could add, if you like them more coloured, is maybe some turmeric powder, that will colour them in yellow, I’d say anyway not more than 1 tsp.

It’s a rather fast recipe and really tasty!

Ingredients (for 12 flans):

95 gr walnut and almond okara

435 gr peeled potatoes

420 gr cauliflower (florets and stem’s core)

Extra virgin olive oil (I used 7 tbsp)

Nutmeg

2 tsp mixed dried sage and rosemary

30 gr walnuts (coarsely ground kernels)

½ cup (120 ml) home-made almond and walnut milk (or other veg and gluten-free milk)

Gomashio with dried algae

Hot paprika

Sesame seeds

Method:

Chop potatoes and cauliflower and steam, then move them in a mixing bowl and mash using a fork.

Add the okara and mix by a wooden spoon, pouring oil to get the right thickness.

Grate some nutmeg on the mixture, salt using gomashio, add herbs and walnuts.

Pour your milk and blend.

Now you can oil the molds and sprinkle paprika and sesame seeds on the bottom.

Put the mixture into the molds filling them completely, pour a drizzle of oil and cook in pre-heated oven to 250° for 15′.

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Let them cool down for 10′ before turning upside down the flans on a plate.

Enjoy!

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Ciao a tutti!

Questa è una ricetta vegan e gluten free per riciclare in modo sfizioso l’okara scartata dall’estrattore nell’autoproduzione di latte di noci e mandorle.

In realtà ero partita con l’idea di fare dei muffins salati, ma poi, non so perché, mi sono ritrovata a preparare dei mini flan usando comunque gli stampi da muffins!

Devo dire che ho gradito moltissimo il risultato, volevo sperimentare questo abbinamento noci-cavolfiore che mi allettava da qualche giorno, ed effettivamente si armonizzano alla perfezione!

Un’aggiunta che potete fare, se li volete più colorati, è magari della curcuma in polvere, che li colorerà di giallo, direi comunque non più di 1 cucchiaino.

E’ una ricetta piuttosto rapida e davvero sfiziosa!

Ingredienti (per 12 flan):

95 gr okara di noci e mandorle

435 gr patate (già sbucciate)

420 gr cavolfiore (cime e cuore del gambo)

Olio evo (io ne ho usati 7 cucchiai)

Noce moscata

2 cucchiai di trito secco salvia e rosmarino

30 gr noci (gherigli grossolanamente tritati)

½ cup (120 ml) latte autoprodotto di noci e mandorle (o altro veg e gluten free)

Gomasio con alghe

Paprika piccante

Semi di sesamo

Procedimento:

Tagliare le patate ed il cavolfiore a pezzetti piccoli e cuocere a vapore, poi spostarli in una terrina e schiacciare tutto con una forchetta.

Unire l’okara e mescolare, versando l’olio per ottenere la giusta consistenza.

Grattuggiare un po’ di noce moscata sul composto, salare col gomasio, aggiungere gli aromi e le noci.

Versare il latte e mescolare.

Ora potete ungere gli stampi e spolverarli con la paprika e con semi di sesamo sul fondo.

Versare il composto negli stampi riempendo a filo, dare un giro d’olio ed infornare a 250° per 15’.

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Far raffreddare 10’ prima di impiattare capovolgendo gli sformatini su un piatto.
Buon appetito!

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