Jerusalem artichoke and Calendula Flowers Risotto / Risotto al Topinambur e Fiori di Calendula

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Hello everyone!

One friend of mine recently gave me as a gift a little bag of calendula dried flowers, to be used in cooking…I thought there’s not a better thing than a risotto to try them, and why not with Jerusalem artichoke that I’ve been tempted to try for a while?!

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The Jerusalem artichoke…everyone was telling me it reminds artichoke…”reminds”?? Guys, it seemed to me I was actually cooking a risotto with artichokes, what an amazing smell!!

Flowers have really delicate taste and aroma, then be generous in sprinkling, and add them just 5′ before risotto is cooked.

Ingredients (for 3 portions):

200 gr brown rice

160 gr Jerusalem artichoke

100 gr leek

1 carrot

500 ml vegetable broth

Dried calendula flowers

Extra virgin olive oil

Method:

Wash the rice well.

Wash the Jerusalem artichokes, dice them (I don’t peel them, the skin is very thin, but it’s important to wash them well) and put immediately into cold water with some lemon juice (they oxidise and darken quickly).

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Heat some oil in a pan, add chopped leek and carrot and stir-fry until they soften.

Add rice and toast it stirring.

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Pour the broth, keep the lid on and cook 10′.

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Now add Jerusalem artichoke and some boiling water as needed. Keep the lid on and cook 45/50′ more, stirring from time to time and adding water if needed (I used 7 ladles of water).

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Sprinkle flowers profusely, and cook 5′ more.

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Cream risotto with a drizzle of olive oil, then keep the lid on, off the flame, 5′ more before serving.

Enjoy!

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Una mia cara amica mi ha recentemente regalato un sacchetto di fiori di calendula essiccati, da usare in cucina…ho pensato che non ci fosse piatto migliore di un risotto per provarli, e perché non insieme al topinambur che da tempo volevo provare?!

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Il topinambur… che tutti mi dicevano ricordare il carciofo…”ricordare”?? Ragazzi, mi sembrava di cucinare un risotto ai carciofi, un profumo meraviglioso!!

I fiori sono molto delicati, quindi siate generosi nella quantità, ed aggiungeteli solo 5’ prima di fine cottura!

Ingredienti (3 porzioni):

200 gr riso tondo integrale

160 gr topinambur

100 gr porri

1 carota

500 ml brodo vegetale

Fiori essiccati di calendula

Olio evo

Procedimento:

Lavare bene il riso.

Lavare i topinambur, tagliare a pezzetti (Io non li ho sbucciati, la buccia è molto sottile l’importante è lavarli bene) e mettere subito in acqua fredda con succo di limone (si ossidano e scuriscono rapidamente).

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Scaldare un po’ d’olio in padella e soffriggere porri e carote triturati finchè non saranno ammorbiditi.

Aggiungere il riso e tostare mescolando.

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Versare il brodo, coprire e far cuocere 10’.

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Aggiungere ora il topinambur ed eventualmente acqua bollente. Coprire e far cuocere altri 45/50’ mescolando di tanto in tanto e controllando se serve aggiungere acqua (io in tutto ne ho aggiunti 7 mestoli).

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Spolverare con una generosa quantità di fiori di calendula e lasciar cuocere altri 5’.

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Mantecare con un filo d’olio evo, poi lasciare coperto fuori fiamma altri 5’ prima di servire.

Buon appetito!

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