Wild pumpkin & leek pie / Sformato selvaggio zucca e porri

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Hello everyone!!!

Today I want to share with you this savoury recipe I created yesterday! I used wild red rice, I like it very much because the grains remain a little bit crispy after cooking!!

I hope you’ll like it, I used in season vegetables, as always! 🙂

Ingredients:

300 gr wild red rice

500 gr peeled potatoes

400 gr peeled and clean pumpkin

200 gr leeks

1 carrot

3 Cayenne peppers (I remove most of the seeds…I’ll sow them in Spring!)

Rosemary

Oregano

Gomashio with dried algae

Tamari sauce

Extra virgin olive oil

Poppy seeds

Sesame seeds

Corn breadcrumbs (toasted corn flour – flour, not starch -, there is no bread at all!)

Method:

Cook the rice in lightly salted water (I put it in cold water and bring to the boil on a high flame, then lower the flame and wait about 45’…the rice will absorb most of the water), then drain under cold water.

Steam sliced potatoes and use them to make the base of your pie in an oiled oven pan.

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Steam diced pumpkin.

Heat the oil in a pan, then add chopped leek and carrot and stir-fry for some minutes with coarsely ground Cayenne peppers, rosemary and oregano.

Add pumpkin and cook for a couple of minutes to season it.

Now add rice, pour some oil and salt using gomashio and tamari sauce. Stir-fry for some more minutes.

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Place it in the oven pan, onto the potato layer. Sprinkle seeds and toasted corn flour on the pie.

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Put in pre-heated oven to 200° for 15′.

Enjoy!

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Ciao a tutti!!!

Oggi voglio condividere con voi questa saporita ricetta che ho creato ieri! Ho usato il riso rosso selvaggio, a me piace molto perchè i chicchi rimangono leggermente croccanti dopo la cottura!

Spero vi piaccia, ho usato verdure di stagione, come sempre! 🙂

Ingredienti:

300 gr riso rosso selvaggio

500 gr patate pelate

400 gr zucca pulita

200 gr porri

1 carota

3 peperoncini secchi (io tolgo la maggior parte dei semi…per seminarli poi in primavera!)

Rosmarino

Origano

Gomasio con alghe

Salsa tamari

Olio evo

Semi di sesamo

Semi di papavero

Panatura di mais

Sale (per la cottura del riso)

Procedimento:

Cuocere il riso in acqua leggermente salata, poi scolare e sciacquare sotto acqua fredda.

Cuocere a vapore le patate tagliate a fettine, con cui poi comporre la base dello sformato in una teglia unta con olio evo.

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Cuocere a vapore la zucca a cubetti.

Scaldare dell’olio in padella, poi aggiungere porri e carote tritati e soffriggere con peperoncino, rosmarino ed origano.

Aggiungere la zucca e far insaporire qualche minuto.

Aggiungere ora il riso con un po’ d’olio e salare con gomasio e salsa tamari. Saltare il tutto per qualche altro minuto.

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Disporre il composto nella pirofila, sopra allo strato di patate. Spolverare con i semi e la panatura di mais.

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Infornare a 200° per 15’.

Buon appetito!

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