Hazelnut Bread / Pane alla nocciola

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Hello everybody!

This is one recipe of mine for Soda Bread (yeast free): my vegan, gluten free and with hazelnut okara version!

I used some leftover juice pulp (carrot, apple, fennel, kiwi and ginger) too.

It has a really crunchy crust, and inside it’s very soft. Hope you’ll like it!

Ingredients: (for 4 loaves)

70 gr leftover juice pulp

130 gr hazelnut okara (from my homemade hazelnut milk)

200 gr rice flour

150 gr cornflour (not starch, just flour!)

100 gr buckwheat

About 470 ml homemade hazelnut milk (“about” because it depends on the remaining amount of water in your leftover and okara, so pour it little by little)

3 tbsp extra virgin olive oil

2 tsp sea salt

2 tsp baking soda

2 tsp apple cider vinegar

Shelled whole hazelnuts (as much as you like)

Method:

Sift flours and baking soda in a mixing bowl, then add salt, juice pulp and okara.

Pour oil and, little by little, stirring, the milk. Add hazelnuts and stir well.

At the last pour the apple cider vinegar and stir (be fast, it’s important to put the bread into the oven quickly now).

It will be a pretty sticky dough, so dampen your hands and shape the loaves.

Put them on a lined baking pan and make and “X” incision on each loaf – go deep beyond the midpoint (it’s necessary to make soda evaporate removing its taste).

Bake to 200° for about 50′.

Enjoy!


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Ciao a tutti!

Questa è una delle mie ricette per il Soda Bread (senza lievito): la mia versione vegana, senza glutine e con okara di nocciole!

Ho usato anche un pò di polpa residua (carote, mele, finocchio, kiwi e zenzero) dall’estrattore.

Ha una crosta bella croccante, e dentro rimane molto morbido. Spero vi piaccia!

Ingredienti: (per 4 panini)

70 gr polpa di frutta e verdura

130 gr okara di nocciole

200 gr farina di riso

150 gr farina di mais fioretto

100 gr farina di grano saraceno

Circa 470 ml latte di nocciole autoprodotto (se i vostri scarti sono più “bagnati” dei miei può bastarne meno quindi aggiungete gradualmente fino a consistenza desiderata)

3 cucchiai olio evo

2 cucchiaini sale

2 cucchiaini bicarbonato

2 cucchiaini aceto di mele (o succo di limone)

Nocciole sgusciate intere a piacere

Procedimento:

Unite, setacciando, le farine ed il bicarbonato poi unire il sale, le fibre e l’okara.

Versare l’olio e pian piano il latte mescolando. Aggiungere le nocciole e mescolare bene.

Per ultimo versate l’aceto di mele ed amalgamate (senza però allungare troppo i tempi, è importante infornare velocemente).

Risulterà un impasto piuttosto appiccicoso, bagnatevi le mani e date forma ai panini.

Disponete su teglia foderata con carta forno e praticate un’incisione ad X profonda oltre la metà su ogni panino (servirà a far evaporare il bicarbonato eliminandone il sapore).

Infornare a 200° per circa 50’.

Buon appetito!

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2 thoughts on “Hazelnut Bread / Pane alla nocciola

  1. Buonissimo questo pane, la crosta è fragrante e dentro rimane morbido!! In più con le nocciole dentro è saporitissimo e goloso!!!
    Brava Valentina!!!

    Like

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